Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 07. 09:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Vas Népe online

Celli babamesék

Celli babamesék

A Celli babamesék című kiállítást február 26-áig ígéri a látogatóknak a Kemenesaljai Művelődési Központ. Baba van lencsi, van műanyag, van porcelán. Lehet szeretni.

A baba mostanában elsőre a gyerekjáték képzetét kelti föl, bár önmagában az a tény, hogy sokakat megérint a babagyűjtés szenvedélye, jelzi, hogy itt másról, többről van szó. Mert ami ma játék, az évezredekkel korábban a való élet teljes jogú része volt, titkokkal és varázslásokkal. Ezek a titkok persze ma is azonnal megnyílnak a gyerekek előtt, akik egyenrangú partnernek, eleven lénynek tekintik a babáikat. Így vagy úgy, a bábubaba máig hordozza az emberábrázolásból fakadó borzongást és mágiát, amely az analógiákban gondolkodó régi világban sokkal szorosabb kapcsolatot tételezett föl ábrázolás és ábrázolt (baba és tulajdonos) között, mint azt ma gondolnánk.

Az embert és állatot mintázó bábukat, babákat hajdan készítették rongyból, vesszőből, fából, gyökérből, csontból, agyagból. Megszégyenítésként akasztottak fel szalmabábut a Rajna-menti leányanyák háza elé, Dél-Tirolban a vénasszonyok ajtajára került bábu, a bajoroknál pedig mind a mai napig a hoppon maradt vőlegényeket jelölik meg szalmabábuval. Na tessék. Az idők homályában a bábuknak varázserőt is tulajdonítottak, feltételezték, hogy a gyerekeket megvédik a gonosz boszorkányoktól. A virágvasárnapi kiszebábuval riasztották el a betegségeket és a telet, aztán a bábut vízbe dobták vagy elégették. A kiszebábu nemcsak a telet jelképezi, hanem a böjtöt is. A farsangi szalmabábuknak is hasonló volt a szerepük és a sorsuk. Az ókori Görögországban és Rómában az eladósorban lévő lányok gyerekkori babáikat Dianának és Venusnak szentelték. De a legfontosabb, hogy a babákban lehet gyönyörködni mint a KMKK kiállításán , és főleg: lehet őket szeretni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: