Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 03. 12:47, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Cséfalvay Zoltán: kompromisszum született az EU-ban a piac szerepének megítéléséről az energiaárak alakításában

Cséfalvay Zoltán: kompromisszum született az EU-ban a piac szerepének megítéléséről az energiaárak alakításában

A piac szerepe fontos, de nem elsődleges az energiaárak alakításában, ebben a kompromisszumos megállapításban tudtak egyetérteni brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok versenyképességi ügyekben illetékes tárcavezetői - közölte kedden magyar újságírókkal Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

Elmondta, hogy a jövő februári EU-csúcs egyik központi témája lesz az iparpolitika, amiről most a tárcavezetők úgynevezett közös következtetéseket fogadtak el. Tájékoztatása szerint a legnagyobb vita arról folyt, hogy a növekvő energiaárak miként hatnak az ipar versenyképességére.
Cséfalvay Zoltán szerint ha kizárólag a piaci mechanizmusok határozzák meg az energiaárakat, az nagyon negatívan hathat az ipar - és nem csak a magyar ipar - versenyképességére. Márpedig - mint közölte - a svédek olyan megfogalmazást javasoltak, hogy az energiaárak alakításában a piacnak kell elsődleges szerepet biztosítani. Magyarország - Romániával és Bulgáriával együtt - fenntartásait fogalmazta meg ezzel a javaslattal szemben. A vitában a magyar-román-bolgár közös álláspont visegrádi, illetve balti állami támogatást is kapott. Végül az a kompromisszum született, hogy az energiaáraknál a piacnak fontos, de nem elsődleges szerepe van - számolt be a történtekről Cséfalvay Zoltán.
Az államtitkár szerint ez a megállapodás rendkívül fontos abban a tekintetben, hogy Európa egészében és különösen Kelet-Közép-Európában az energiaárak ne tudják korlátozni az iparosítást, az ipar kiemelkedő szerepét.
A versenyképességi tanács ülésén - közölte a magyar államtitkár - szó volt azokról az állami támogatásokról, amelyek az unió előírásaival összhangban külön bejelentés nélkül, úgynevezett csoportmentesség alapján adhatóak, és amelyekről az Európai Bizottságnak kellene kidolgoznia a szabályozási javaslatot.
"Lassan két és fél éve várjuk a Bizottságtól az erre vonatkozó rendeletek elkészítését" - mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy ez jelentős késés az unió részéről, hiszen időközben már sikerült elfogadtatni a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló EU-keretköltségvetést is. Magyarországot a téma azért érinti érzékenyen, mert az uniós támogatások mintegy 80-85 százaléka ilyen csoportmentesség alapján jut el a támogatottakhoz.
A versenyképességi tanács résztvevői tájékoztatást hallgattak meg az európai szabadalmi bíróság és az egész európai szabadalmi rendszer kiépítéséről. Eszerint a teljes rendszer indítása 2015 januárjában várható. Magyarország ad helyszínt az európai szabadalmi bírák továbbképzési központjának. Cséfalvay Zoltán közölte: a kormány kijelölte a bíróképzési központ helyét a budai Várban. A központ jövő év márciusában nemzetközi konferenciával kezdi megműködését.
Az államtitkár elmondta, hogy a brüsszeli EU-tanácskozás alatt külön megbeszélést is folytatott a többi visegrádi ország - Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia - képviselőjével. Előkészítették azt a jövő hétfői V4-es tanácskozást, amelyen a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó miniszterek vitatják meg, miként tudnak részt venni a Horizont 2020 új uniós k+f programban, milyen szakosodási lehetőségek kínálkoznak, illetve együttesen milyen kutatási programokat valósíthatnak meg az Egyesült Államokkal közösen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során