Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. November 13. 19:37, vasárnap | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Csukás-mesével utazik a celli Soltis Színház Erdélybe

Csukás-mesével utazik a celli Soltis Színház Erdélybe

A celldömölki Soltis Lajos Színház hamarosan megkezdi hagyományos őszi erdélyi turnéját: a társulat ilyenkor rendszerint meseelőadással utazik, és a fellépések után részt vesz az erdőszentgyörgyi színjátszó fesztiválon.


A celldömölki Soltis Színház tartalmas kapcsolatokat ápol az ország határain kívül: a társulat rendszeresen (ősszel és tavasszal) fellép Erdélyben (a legtöbbször Székelyföldön); de a szlovákiai Felvidék és a szerbiai Vajdaság magyarok lakta településein is többször megfordult már az elmúlt évek során.

A november régóta az erdőszentgyörgyi kapcsolatokra épülő meseturné ideje. Nagy Gábor, a Soltis Színház vezetője azt mondja, egy-egy turné kilenc-tizenkét előadást jelent; 1800-2200 fős gyerekközönség előtt - a kísérőket nem számítva. A turné megszervezésében mindig közreműködik az erdőszentgyörgyi Bodor Péter Művelődési Egyesület, amely színjátszó kört is működtet. Az egyesület szervezi az egyre szélesebb vendégkörből merítő novemberi színjátszó találkozót is.

Az idén az Utazás a szempillám mögött című Csukás István-mesejátékból készült, négy éves kortól ajánlott zenés előadással utazik Erdélybe a társulat. A rendező Ecsedi Erzsébet, a színház régi munkatársa - vagy inkább, a szó legnemesebb értelmében, játszótársa -, aki ismét jól működő, hangulatos színpadi világot teremtett a társulat tapasztalt és legifjabb tagjainak odaadó részvételével.

Az álomutazás főszerepét, az elveszett üveggolyója nyomába induló Lackót a gyerekstúdiós Piller Ádám játssza, a Hangyát Stangl Franciska adja nagy egyénítő képességgel, a Dísztök szerepében Sipos László trónol a színen, a morgós Kálmán bácsit Nagy Gábor játssza.

A három bőbeszédű seregély, illetve a három vakond szerepében Marton MárióSavanyu Gergő, Herczeg TamásBruckner Roland, Kazári AndrásPesti Arnold tűnik fel, a Nyúl és a Pukkancs Egér megszemélyesítője Hajba Beatrix. A díszlet Marton Miklóst dicséri, a zene Rossa Lászlóé.

Az idei erdélyi turné november 20-án indul, naponta két (esetleg három) előadással. A hétfő Segesváré, a kedd Erdőszentgyörgyé, a szerda Szovátáé, a csütörtök Marosvásárhelyé (itt a Maros együttes székhelyén játszik a celli társulat), a péntek Gyulakutáé és Nyárádszeredáé. Aztán már meg is kezdődik a 19. Kis-Küküllőmenti Színjátszók Találkozója Erdőszentgyörgyön.

A találkozó neve már csak a hagyománytisztelet okán tartható, egyébként sokkal távolabbról is érkeznek ide színjátszó csoportok (gyerek, ifjúsági és felnőtt kategóriában). A találkozónak nem csak a találkozás miatt van jelentősége: a fellépők munkáját szigorú, szakmai tanácsokban bővelkedő zsűri értékeli.

Az idén Solténszky Tibor drammaturg (szintén a Soltis Színház régi munkatársa), B. Péter Pál, a Soltis Színház művészeti titkára és a Kocsis Tünde fiatal erdélyi rendező vállalta a feladatot. (Természetesen mindig van a fesztiválnak érdeklődő helyi közönsége is szép számmal.)

A közelgő turné mellett fontos hír, hogy végre megérkezett az egyesületi keretben működő Soltis Színház számlájára a 2011-es központi működési támogatás, amelynek csökkentése és késedelmes kiutalása annyi fejfájást okozott az idén az alternatív színházaknak. Az év elején a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Intézet sikerrel megpályázott, mintegy 2,8 millió forintos támogatása volt a mentőöv a - később jótékonysági gálát is - szervező celli társulatnak.

Nagy Gábor azt mondja, jelenleg úgy tűnik, jövő év január végéig zavartalan lesz az egyébként kiemelkedően sokat játszó-tájoló színház működése. Aztán minden kezdődik elölről. Ma még azt sem tudni biztosan, hogy a NEFMI (a szakminiszter) 2012-ben kiírja-e az alternatív színházi pályázatot: számára ez már nem kötelező. Talán lesz pályázat, talán ismét segítő kezet nyújt Open Society Foundation.

A közönség biztosan nem pártol el a Soltis Színháztól, amely hamarosan kiköltözik a volt moziépületből, és elfoglalja új székhelyét Celldömölkön.

A Soltis Lajos Színház november 17-én 18 órakor a Csongor és Tünde című előadást játssza a Koptik Odó utcai kamaraépületben. Az előadás rendezője Somogyi István. Az előadás tulajdonképpen premiernek számít: új Ilma és új Tünde várható a színpadon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén