Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 20. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Devizahitelesek - adósrabszolgát csinált belőlük az árfolyamgát

Devizahitelesek - adósrabszolgát csinált belőlük az árfolyamgát

A devizahitelesek helyzetének javítása, a parlamenti pártok, a bankszektor és a civil szervezetek közötti egyeztetés lehetősége is napirenden szerepelt az Állampolgári Jogvédő Liga 22. közgyűlésén szombaton.

Mondta el Bányai Péter Mihály programigazgató.

A devizahitelesek megsegítésére hozott kormányzati intézkedéseket elégtelennek tartotta és hangsúlyozta, mivel sok civil szervezet foglalkozik a kérdéssel, szeretnék, ha az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságában többoldalú egyeztetéseket tartanának. Ezen megvitathatnák a civil szervezetek egyeztetett javaslatait. "Mielőtt perre mennénk megpróbáljuk törvényi eszközökkel kezelhetővé tenni a helyzetet" - mondta.

Arról döntött a közgyűlés, hogy a Jogvédő Liga megkeresi az egyesületeket, bejegyzett civil szervezeteket és júniusban tanácskozást tartanak a közös álláspont kialakításáról, amelyet a parlamenti bizottság elé terjeszthetnek - mondta.

Az Állampolgári Jogvédő Liga álláspontja szerint a bankok árut adtak el a fogyasztóknak, amikor devizában hiteleztek. Ez később rossz árunak bizonyult, amiért a következményeket a bankoknak kell viselniük. A fedezethez képest gyakran túl magas devizahitelek nyújtásánál a bank egyedül a haszonszerzést tartotta szem előtt. A mostani helyzet a háztartások számára vis maiort jelent - tette hozzá.

Az árfolyamgátat nem tartotta elégséges megoldásnak. Az ezt választók terhei csak ideiglenesen csökkennek, cserébe beláthatatlan időre hosszabbítják meg adósságukat, "adósrabszolgák" lesznek - mondta.

Azt is jelezte: ha nem találnak közösen megnyugtató megoldást bírósághoz fordulnak.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk