Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 05. 07:34, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Drámai helyzet: halottak, 100 kilométeres szél

Drámai helyzet: halottak, 100 kilométeres szél

Áldozatokat szedett a folytatódó zord időjárás Franciaországban, amelynek keleti részén helyenként mínusz 20 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet szombaton.

Számos balkáni országban drámai a helyzet: Szarajevót egyméteres hótakaró borítja, s Horvátországban hóvihar miatt lezárták a forgalom elől a Zágráb és Split, valamint a Zágráb és Rijeka közötti autópálya egyes szakaszait.

A rendőrség közlése szerint a hideghullám első két áldozata két idős férfi volt, mindketten Alzheimer-kórban szenvedtek. Egyikük a délnyugat-franciaország Toulouse város speciális intézményéből tűnt el csütörtök este, és másnap találtak rá holtan egy közeli parkban. A másik betegre, egy nyolcvanas éveiben járó férfira a kelet-franciaországi Bitche város közelében egy erdei ösvényen bukkantak rá teljesen kihűlve, és már nem tudtak rajta segíteni.

Péntek este kezdett el havazni az ország északi részén, ami jelentős közlekedési nehézségeket okozott. Várhatóan szombat éjjel nyugati irányból újabb hófelhők érkeznek, s öt centiméter friss hóra számít a francia meteorológiai szolgálat, amely tizenöt megyére – az északnyugati Normandiától a délnyugati Landes megyéig húzódó övezetre – riasztást adott ki a kemény hideg, valamint a hóesés és a jegesedés miatt. Szombat hajnalban az északi Reims és az ország középső-keleti részén fekvő Mulhouse városokban mérték a leghidegebbet mínusz 18,2, illetve 19,7 fokkal. Napközben szinte az egész országban napsütéses idő volt, Párizsban délben mínusz két fokot mértek.

Nagy-Britanniában sem javul a helyzet

A brit meteorológiai intézet vasárnapra erős havazást jósolt Nagy-Britannia területének nagy részére, így Skóciára, Walesre és Anglia északi részére, ahol akár tíz centiméteres friss hó is hullhat. Anglia középső részén mínusz 10 fokra hűlt le a levegő az utóbbi órákban, s az időjósok nem számítanak javulásra a jövő héten sem. Több focimeccset elhalasztottak, és több brit repülőtéren késéssel indulnak, illetve érkeznek a járatok.

London legnagyobb repülőterén, a Heathrow-n a vasárnapi járatok közel harmadát törölték a szombat estére várható havazás miatt. Az utasokat arra intik, hogy a reptér honlapján érdeklődjenek az egyes járatok sorsa felől.

100 kilométeres szél Spanyolországban

Spanyolországban mínusz 13 fokot is mértek szombat hajnalban, a viharos szél sebessége pedig helyenként meghaladta az óránként 100 kilométert. Hó borítja Katalóniát és – ritka jelenségként – a Baleár-szigeteket is.

Portugáliában a Spanyolországgal határos területeken szenvednek a legtöbbet a hideg miatt. Az egész országban hat fokkal csökkent a hőmérséklet, és az északi városokban, például Bragancában mínusz 8 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Enyhülés vasárnaptól várható, s havazásra csak Mino és Tras-os-Montes térségében kell számítani.

Újabb 4 halott Romániában

Romániában az utóbbi 24 óra alatt újabb négy ember fagyott meg, így a rendkívüli hideg már 28 ember életét oltotta ki. Bár enyhült a hideg szorítása, s helyenként nulla fok körülire emelkedett a hőmérséklet, újabb heves hóviharok kezdődtek.

A Duna bulgáriai szakaszán továbbra is vastag jégtáblák akadályozzák a hajók közlekedését. Silistra és Tutrakan városoknál a folyó felületének 60 százalékát borítja jég. Az előrejelzések szerint a következő napokban újabb hideghullám kíséretében nagy mennyiségű hó érkezik a balkáni országba.

Drámai a helyzet

Drámai a helyzet az időjárás miatt számos balkáni országban: Szarajevót egyméteres hótakaró borítja, s Horvátországban hóvihar miatt lezárták a forgalom elől a Zágráb és Split, valamint a Zágráb és Rijeka közötti autópálya egyes szakaszait. Havazott több adriai szigeten is. Szerbiában a jövő péntekig zárva tartanak az óvodák és szünetel a tanítás az általános és középiskolákban. A lehullott nagymennyiségű hó és a kemény hideg miatt a szerb kormány válságstábja kilátásba helyezte, hogy a következő két napban szükségállapotot hirdethetnek ki az egész országra kiterjedően.

Szerbia déli részén 27 községben már napok óta rendkívüli állapot van a zord idő miatt. Ezekbe a községekbe, a szorult helyzetbe került lakosság megsegítésére vissza nem térítendő támogatásként több mint 300 tonna diesel üzemanyagot, hét tonna ólommentes benzint, öt tonna fűtő olajat és közel 70 millió dináros (körülbelül 200 millió forintnak megfelelő) pénzsegélyt küldtek. A nagy hó és a több mint mínusz 10 Celsius-fokos hideg miatt 70-nél is több iskolában szünetelt pénteken az oktatás.

Egyméteres a hó

A mostoha időjárási viszonyok miatt a Nyugat-Balkán térségéhez tartozó többi országban is súlyos a helyzet. Szarajevóban a hóréteg vastagsága szombaton délelőtt több mint egy méter volt, a város teljesen el van vágva a külvilágtól, mert csütörtök óta megállás nélkül havazik.

A katonaság menekítette az embereket

Montenegróban a hóesés és a jeges utak miatt teljesen megbénult a közúti forgalom, komoly gondok vannak az áramellátásban. A montenegrói miniszterelnök vezetésével ülésezik a rendkívüli helyzettel foglalkozó koordinációs testület. A mentőosztagoknak a katonaság és a rendőrség sietett a segítségére, hogy a Piva folyón levő vízerőmű közelében kimentsenek 60 embert, mert az őket szállító autóbusz és több gépkocsi útját, egy alagútnál hólavina zárta el. A montenegrói fővárost, Podgoricát Kolasinnal összekötő autóúton több mint 120 embert, közöttük 31 külföldi állampolgárt kellett a hó fogságából kimenteni.

A horvátoknál lezárták az autópályát

Horvátországban ugyancsak a hó és az erős széllökések okoznak gondot a közúti közlekedésben és az adriai szigetek közötti hajóforgalomban. Az erős széllökések és a hóátfúvások miatt lezárták a Zágráb-Split és a Zágráb-Rijeka autópálya egy-egy szakaszát Sveti Roknál, illetve Delnicénél. Dalmáciában a legsúlyosabb a helyzet, több tengerparti városban, Splitben, Sibenikben és Ploceban 24 centiméternyi hó hullott.

Mindehhez nagy hideg társult: szombaton reggel átlagosan mínusz tíz fokot mértek, Split közelében a Velebit hegység csúcsán mínusz 22 fok volt szombat reggel. Mivel az autóutakon betiltották a kamionforgalmat Horvátország egyes területein gondok keletkeztek az élelmiszer ellátásban. Így volt ez Splitben is, ahol 15 centi hó hullott és a lakosság szinte teljesen kiürítette az üzleteket. Splitben és az Észak-Adrián többnyire szünetel a komphajó forgalom. Fehérbe öltözött Hvár, Brács, Solta és Vis szigete is. A dalmát tengerparton - bármennyire is furcsán hangzik - több hó esett mint az ország belterületein.

Folyamatosan havazik Albánia északi részén és hegyvidéki területein is. A vastag hótakaró és a jeges utak miatt a közúti közlekedésben is gondok vannak, az ország egyes területein pedig áramszünet lépett fel. Az ország középső és déli részein viszont szakadatlanul esik az eső, és helyenként viharos erejű szél fúj. Az Otrantói-szorosban az erős szél felkorbácsolta a tenger vizét és a nagy hullámok miatt késéssel közlekednek az albániai Durres és az olaszországi Bari között közlekedő komphajók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.