Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Október 27. 16:20, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ebolafertőzéssel zsarolják a cseh államot

Ebolafertőzéssel zsarolják a cseh államot

Az ebolafertőzés elterjesztésével különböző nyilvános helyeken zsarolják a cseh államot ismeretlen tettesek - közölte a cseh belügyminisztérium hétfőn.

A zsarolók egymillió eurót követelnek az államtól azért, hogy elálljanak tettüktől. A követelt pénzt három részletben akarják felvenni - állította a rendőrség.
"A zsarolók legfőbb célja a pánikkeltés" - mondta Zdenek Laube, az országos rendőrfőkapitány helyettese prágai sajtótájékoztatóján. A hatályos törvények szerint a zsarolókat akár 12 évre is rács mögé dughatják.
"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lakosságot megvédjük a zsarolóktól" - szögezte le Laube. Elmondása szerint a rendőrségen kívül az üggyel már a szervezett bűnözés elleni osztály is foglalkozik, s a kormány is.
"Nagyon bonyolult ügyről és kommunikációról van szó" - jelentette ki Robert Slachta, a szervezett bűnözés elleni osztály vezetője.
A hatóságok az ügyet nemcsak zsarolásnak, hanem a lakosság biztonsága elleni fenyegetésnek is tartják, ami súlyosbító körülmény.
Vladimír Valenta tiszti főorvos nyilatkozata szerint nagyon valószínűtlen, hogy Csehországban mesterséges úton meg lehetne fertőzni a lakosságot Ebola-vírussal. "Az elszigetelt esetekre fel vagyunk készülve" - állt a nyilatkozatban.
Csehországban eddig három ebolagyanús esetet vizsgáltak ki, de végül egyik sem bizonyult fertőzésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.