Hírek
2015. Április 11. 05:00, szombat |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Egészségtelen a magyar étrend
Egy kutatás szerint a világ második legegészségtelenebb étrendje a magyar (első az örmény, harmadik a belga). A kutatók 197 ország közel 4,5 milliárd ember étkezési szokásait vizsgálták nemrég. Mint írták, a belgákat a csokoládéról és a gofriról, a magyarokat a gazdagon fűszerezett gulyáslevesről ismerik a világban.
A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát. A kutatás megállapította azt is, hogy számos gazdag országban, úgymint Anglia, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland, néha a leggyengébb minőségű az átlagos étrend, mivel a legnagyobb az egészségtelen ételeket fogyasztók aránya. Ezekben az országokban sok előre elkészített ételt esznek, és mivel nagyon széthúzódik a készítés és a fogyasztóhoz való eljutás közötti idő, adalékanyagokat használnak fel, hogy meggátolják a megromlását. Felgyorsult a világ, mindenki rohan, a fejlett országok lakossága túlságosan kényelmes, és nagy a csábítás, ezért akkor is esznek az emberek, ha valójában nem is éhesek - magyarázta Bálint Márta dietetikus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
A jelenség Magyarországon is megfigyelhető. A magyarok nem táplálkoznak változatosan, a rántott hús, a paprikás krumpli, a rakott krumpli nem tartozik az egészséges ételek közé, ráadásul kevés zöldséget és halat fogyasztunk - tette hozzá Horváth Tamás, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem tulajdonosa. Az anyagi helyzet komoly befolyásoló tényező, a magyarok többsége először a termék árát nézi meg, a minőség így háttérbe szorul.Ráadásul az elkészítéssel is problémák vannak - folytatta: a rántás, a panírozás és bőséges zsiradék használata helyett lehetne párolni, roston sütni az ételeket. A főzelékeknek a friss zöldségekről kellene szólniuk, hideg vajjal kell sűríteni őket, liszt nélkül. Többet kellene pirítani, amelynek során egyrészt illóanyagok szabadulnak fel, másrészt kevesebb sóra van szükség utána. A salátákat jobb, ha nem sok cukorral meghintett öntettel borítjuk le, hanem olívaolajjal, almaecettel vagy borecettel locsoljuk meg - sorolta a lehetséges megoldásokat Horváth Tamás.Ezzel egyetért Bálint Márta is, aki szerint akár a gulyáslevest is el lehet készíteni egészséges módon, kevesebb sóval, zsiradékkal és marha- helyett pulykahússal. Úgy vélekedett, a változatosság és a mértékletesség az alfája és az ómegája mindennek, az étkezés legyen élvezet, jó minőségű, mindehhez persze megfelelő ismeretek szükségesek.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 12. 07:22, szerda | Életmód
Idén ugyanannyit szánnak a magyarok karácsonyi ajándékra, mint tavaly egy kutatás szerint
Az idén ugyanannyit terveznek költeni a magyarok karácsonyi ajándékra, mint tavaly, átlagosan 75 ezer forintot a Yettel országos reprezentatív kutatása szerint.
2025. November 11. 07:39, kedd | Életmód
November végéig lehet szavazni az Év fájára
November 30-ig lehet szavazni az Év fájára, amelynek három jelöltje a kecskefűz, a hamvas éger és a rezgő nyár - közölte az Országos Erdészeti Egyesület hétfőn az MTI-vel.
2025. November 11. 07:32, kedd | Életmód
AM: új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár
A Hungarikum Bizottság döntése szerint két új érték került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, a magyar nyereg és a Pető-módszeren alapuló Konduktív Pedagógia Rendszer
