Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 30. 11:20, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Egészségügyi kockázatokra derült fény a Nestlé egyik kínai gyárában

Egészségügyi kockázatokra derült fény a Nestlé egyik kínai gyárában

Vizsgálja egyik kínai gyárát a Nestlé, miután kiderült: az egészségügyi igazolvánnyal nem rendelkező dolgozók ott puszta, gyakran mosatlan kézzel készítették a cukorkákat - írja a Shanghai Daily című napilap.

A svájci élelmiszeripari óriás azután indított vizsgálatot az ügyben, hogy egy csingtaoi újság tényfeltáró riportban számolt be az esetől. A cikk szerzője január elején maga is munkásnak állt, így "kézközelből" írja le a helyzetet a cég észak-kínai, tiencsini gyárában. Tapasztalata szerint a Nestlé számos dolgozót annak ellenére munkába állított, hogy azok semmiféle tanúsítványt nem tudtak felmutatni azzal kapcsolatban, hogy egészségesek. A munkások gyakran nem viseltek védőmaszkot, sem műanyag kesztyűt, s - ha ellenőrök nem voltak jelen - gyakran ráadásul mosatlan kézzel készítették a cukorkákat, a jégkrémeket és a vállalat egyéb termékeit.
A munkásnak állt újságíró azt is megjegyzi: bár a Nestlé tavaly márciusban bejelentette, nem használ mesterséges adalékanyagokat egyesült királyságbeli termékeiben, a tiencsini gyárban továbbra is adagoltak ízesítő anyagokat egyes termékekbe.
A Nestlé pekingi központjának egyik magát megnevezni nem kívánó hivatalnoka a Shanghai Daily megkeresésére elmondta: munkatársai már Tiencsinben vannak, és megkezdték az ügy kivizsgálását. A Nestlé nem tűri a gyári szabályok semmilyen megszegését - szögezte le. A Nestlének nem ez az első, élelmiszerbiztonságot érintő ügye Kínában. A vállalat a 2008-ban 300 ezer kisgyermek megbetegedését és hat halálát okozó melaninos tejbotrányban érintett vállalatok közé tartozott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt