Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 31. 14:06, kedd | Helyi
Forrás: SziSzi

Egy szerény IRONMAN: Esküdt Roland

Egy szerény IRONMAN: Esküdt Roland

Esküdt Roland testnevelőként, illetve úszóedzőként végzett, jelenleg a Celldömölki Városi Általános Iskolában tanít testnevelést, ezen belül elsősorban úszást.

Ez az, amit nagyjából eddig istudtam a 35 éves családapáról. Arról viszont fogalmam sem volt, hogy a múlt hétvégén élete egyik eddigi legnagyobb kihívásával állt szembe: rajthoz állt a Nagyatádon megrendezésre kerültIRONMAN versenyen, és ott 570 indulóból 25. helyen végzett (korosztályában 6., Időeredménye: 10:33:00).Rolanddal averseny után beszélgettem.

Mikor és hogyan kerültél közelebbi kapcsolatba a triatlonnal?

- Korábban versenyszerűen úsztam valamint atletizáltam, kisebb-nagyobb
sikerekkel, mondhatnimintegy 30 éve sportolok versenyszerűen. A triatlonhoz már csak kerékpározni kellett egy "kicsit". Ez volt a harmadik triatlon versenyem amin elindultam, május végén a Féltávú Triatlon Országos Bajnokságon korosztályomban második lettem.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy indulsz az IRONMAN-en?

-Nagyjából kétéve döntöttem úgy, hogy egyszer el akarok indulni ezen a
versenyen. 2010-ben márfelkészültem a versenyre, derajtam kívül álló okok miatt elindulni már nem tudtam.

Mit kell tudni erről a versenyről?

- A verseny 3800 m nyíltvizi úszásból, 180 km kerékpározásból valamint 42 km
futásból áll, amit a versenyzők pihenő nélkül teljesítenek.

Hogyan készültél a versenyre?

- Ez volt életem első IRONMAN versenye, és acélba érés után azt mondtam az
utolsó is, de mostanra már kicsit másként gondolom. Tavaly augusztusban
kezdtem el a felkészülést a versenyre, de mivel előtte egy hosszabb
kényszerpihenőm volt, így csak nagyon lassan tudtam felvenni az edzés fonalát. Nagyjából március-április körül jártunk, amikor úgy gondoltam, hogy rendben lesz a verseny. Ebből is látszik, hogy ez egy nagyon hosszú munka. Az IRONMAN jelmondata is ezt jelzi: "Az út maga a cél!" Amikor a legtöbbet edzettem, az hetente úgy14-16 órát jelentett. Ez lehet, hogy valakinek soknak tűnik,azt azonbantudni kell, hogy akik a versenyen az élmezőnyben (top10) végeznek, azok bizony heti 30-40 órát is edzéssel töltenek. Nekem erre munka mellett sajnos nem sok esélyem volt.

Volt valami cél, időben, vagy eredményben amit kitűztél magad elé?

- Mivel ez volt az első ilyen hosszú versenyem, ezért az elsődleges cél az volt, hogy teljesítsem a távot. Az ember persze felállít magában egy várt eredményt, amit az élet meg átír. Mi a feleségemmel (Esküdt Vivien) átbeszéltük a teljes versenyt, lévén a frissítésemben Ő volt a legnagyobb segítségem. Szinte percre pontosan sikerült az egész versenyt megterveznünk. Igyekeztem mag%-bana leírtakat teljesítettem.

A triatlon egyes távjai közül mi az amit erősségedként, esetlegesen gyengeségedként kezelsz?

- Hiába voltam úszó, ez a műfaj egészen más. Nyílt vízen teljesen mások a kihívások. Medencében a mezőnyhöz képest jól úszom, de nyílt vízen rengeteget kell még fejlődnöm. Családi segítséggel új neoprén úszóruhát kaptam, így most már tavasztól van lehetőségem kint edzeni. A futás mindig jól ment, azzal nincs is gondom, talán akerékpára leggyengébb pontja a versenyzésemnek. Nálunk nem sok lehetőség van decembertől áprilisig kint kerékpározni, ilyenkor maradnak a benti edzések. Annak, akinek nincs megfelelő előképzettsége bizony tavasszal hátrányból indul, nekem is itt kellene a legnagyobbat fejlődnöm.Remélhetőleg lesz lehetőségem részt venni egyedzőtáborban ősszel valamint tavasszal, így kicsit csökken a hátrányom a többiekkel szemben.

Mi az, ami ezek után még kihívást jelent a számodra?

- Mivel ebben a műfajban a top eredmények idősebb korban (30-40 év) születnek, így bízom benne lesz még lehetőségem bizonyítani. Viszont én is vallom az IRONMAN hitalását, miszerint az út az igazi cél. A mindennapos sport, testedzés, a fizikai határok feszegetése az, ami további teljesítményekre sarkall. A következő évben - ha minden jól megy - nagyon szeretnék a top10-ben végezni. Az adottságaim megvannak, hiszek magamban, ésbízom benne, hogy minden a terveink szerint alakul.

Mire készülsz a közeljövőben?

- Most egy kis pihenés és regeneráció jön. Igyekszem minél több időt tölteni
a feleségemmel és a kislányaimmal. Szeptembertől állok újra komoly edzésbe, az is lehet, hogy még indulok egy féltávú versenyen, de akár egy maraton is szóba
jöhet még. Eddig még nem döntöttem, most a pihenés és a feltöltődés a
legfontosabb.

Köszönöm a beszélgetést, az elért eredményhez ezúton is gratulálok, további jó felkészülést, és sok siker kívánok!

Szerző: SziSzi

Fotó: www.dont.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.