Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 30. 17:50, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Egyesülhet augusztus végéig a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Egyesülhet augusztus végéig a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Elhárult az utolsó akadály a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria augusztus végéig történő egyesítésének útjából azzal, hogy a kormány 110 millió forint átcsoportosítását rendelte el a Nemzeti Galéria likviditási helyzetének rendezésére - közölte Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hétfőn az MTI-vel.

A Magyar Közlönyben még pénteken jelent meg az a határozat, amely szerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 110 millió forintot kap a Magyar Nemzeti Galéria.
Baán László emlékeztetett arra, hogy az adósságállomány rendezése a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesítésének előfeltétele volt, így a kormányhatározattal az utolsó akadály is elhárult a fúzió elől, amely augusztus 31-ig megtörténik.
Elmondta, hogy a galéria teljes tartozásállománya 160 millió forint, ebből 110 millió forint most már biztosan a Magyar Nemzeti Galéria rendelkezésére áll, a további 50 millió forintról még egyeztetések zajlanak, ugyanakkor a most megkapott összegből a fennálló tartozásállomány nagyobbik hányada rendezhető.
Baán László tájékoztatása szerint az egyeztetés tárgya, hogy a tavalyi 20 százalékos leépítésből fakadó - a végkielégítésekre szánt - 50 milliós kormányzati kompenzációt figyelembe vegyék-e a mostani adósságrendezéskor. Hozzátette: az egyeztetéseken megállapított fennmaradó tartozásállomány összege az év hátralévő részében meg fog érkezni az intézményhez.
A főigazgató arról is beszélt, hogy az új intézményi stratégia alapján létrejött első külföldi kiállítás szeptember 12-én nyílik Bécsben a Kunstforumban, ahol a már Pécsett és a Szépművészeti Múzeumban is bemutatott Nyolcak festőcsoport tárlata nyílik majd. Jövő októberben pedig a világ egyik leghíresebb múzeumában, a párizsi Musée d'Orsay-ban nyílik a magyar modernizmus legfontosabb alkotásaiból kiállítás.
Emlékeztetett arra, hogy a galéria az adóssága miatt nem tudott idehaza nagyobb kiállítást szervezni ez év második felére. Ez is indokolja, hogy a sikeres, eredetileg augusztus végén bezárni tervezett Hősök, királyok, szentek című kiállítást meghosszabbítják az év végéig.
A főigazgató megállapítása szerint gesztusértékűek lesznek a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményeinek szervezésében megvalósuló, október elején egyszerre megnyíló kiállítások, Így éltek ti főcímmel. A Hősök terén ennek keretében a 19. századi francia politikai karikatúra legnagyobb mesterének, Honoré Daumier-nak lesz tárlata, míg a várban a századforduló magyar karikatúratörténetének egyik legjelentősebb alakjának, Faragó Józsefnek a munkáiból nyílik majd kiállítás.
Baán László elmondta, hogy 2013-tól válhat teljessé a Nemzeti Galériában is az új stratégiának megfelelő kiállítási naptár. Az év második felében két kiemelkedő alkotó, Bálint Endre és Rozsda Endre születésének centenáriumát nagy retrospektív kiállításokkal ünnepli majd a galéria.
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesítéséről tavaly ősszel döntött a kormány, a fúzió határidejét azonban a galéria időközben napvilágra került jelentős adóssága miatt kétszer meghosszabbították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során