Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 27. 11:25, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Egyszerűbb és gyorsabb lesz júliustól a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás ügyintézése

Egyszerűbb és gyorsabb lesz júliustól a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás ügyintézése

Július elsejétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a megváltozott munkaképességűek ellátásával kapcsolatos ügyintézés - közölte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) Orvosi, Módszertani és Ellenőrzési Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

Székely Ildikó azt írta, a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás igénybejelentéseinek és kérelmeinek ügyében július elsejétől a fővárosi és megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szervei járnak el, de ezzel együtt a komplex minősítési eljárás orvosi, szociális és foglalkozási rehabilitációs szakértői vizsgálatai nem változnak.
A komplex minősítési eljárás orvosi szempontjai és a rehabilitálhatóság kritériumai "az erről szóló rémhírekkel ellentétben" nem változnak - hangsúlyozta.
Hozzátette: az ellátást igénylőkre az átalakítás semmiféle pluszterhet nem ró, ellenben maga a rehabilitációs folyamat hatékonyabbá válhat, ha pedig az igénylő egészségi állapotában, vagy egyéb körülményeiben gyökeres változás történik, hamarabb megtörténhet az igénylő újabb felülvizsgálata.
Székely Ildikó megjegyezte: azok is igényelhetnek rokkantellátást, akiket a bizottság rehabilitálhatónak minősít. Amennyiben az ellátott a rehabilitáció alatt 30 napnál hosszabb időre betegállományba kerül, állapotát automatikusan újraminősítik. A rehabilitációs folyamat sikertelensége esetén vagy ha a megváltozott munkaképességű ember már munkába állt, de képtelen ellátni a feladatát, ismételt felülvizsgálaton vehet részt - írta.
Az igazgató az MTI kérdésére arra is kitért, hogy a megváltozott munkaképességű emberek felülvizsgálata a terveknek megfelelően halad. Az év első öt hónapjában a soros, az előző vizsgálaton betervezett felülvizsgálatokat, valamint az új igények elbírálását végezték el. Ezen felülvizsgálatok adatai arról tanúskodnak, hogy "egyetlen, az egészségi állapota alapján rászoruló ellátott sem szorul ki a rokkantellátásból, aki viszont megmaradt képességei alapján alkalmas a tartós munkavégzésre, az képzési, tanácsadói és közvetítői támogatással lehetőséget kap a visszatérésre a munka világába" - fogalmazott.
Kifejtette: az idei soros felülvizsgálatok száma az előző évek arányaihoz teljesen hasonló. Az egészségi állapot és a szociális körülmények vizsgálata, valamint a foglalkoztathatósági kritériumok elemzése alapján a soros felülvizsgálatokon megjelentek 59,9 százalékánál rokkantsági ellátást, 27,7 százalékuknál a rehabilitációs folyamat elindítását indítványozta a bizottság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során