Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Június 10. 08:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Elérte a Balaton vízállása a szabályozási szintet

Elérte a Balaton vízállása a szabályozási szintet

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.

Utoljára két évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Balaton vízszintje meghaladta a szabályozási szintet, és érdemi vízeresztés történt a Sió-zsilipen. (A szabályozási szintet a siófoki vízmércéhez viszonyítják, a tó átlagos mélysége 3,8 méter.)

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a mostani Medárd-időszakban jelentős csapadék érkezett a tóra és a vízgyűjtő területére is. Az elmúlt öt nap során Siófokon 50, Fonyód térségében 66, Keszthely térségében 24 milliméternyi, a Zala folyó felső vízgyűjtő területére 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott - tette hozzá.

A meteorológus rámutatott, a tó vízgyűjtőjére érkező esők, zivatarok még várhatóan hoznak egy-két centiméternyi vízszintemelkedést a következő napokban a befolyókon keresztül. A hétvégén még kialakulhatnak újabb záporok, zivatarok, de ezek területi átlagban már kevesebb csapadékot jelentenek, mint az eddigiek, hétfőtől pedig jelentősen csökken a csapadékhajlam a térségben - tette hozzá. Megjegyezte, a jövő hét végétől van arra esély, hogy ismét esősebbre fordul az időjárás.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint a 120 centiméter (+/- 6 centiméter) esetén nyitható meg a Sió-zsilip. A napokban az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint gépek lepték el a zsilip és a Sió-csatorna környékét, hogy a medrét rendbe tegyék.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság egyelőre nem adott ki tájékoztatást arról, kinyitják-e a Sió-zsilipet, de az tudható, hogy több hajó - köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja - várakozik kellő vízeresztésre egy ideje, hogy eljusson a Balatonra a Sión keresztül. Vízügyi szakemberek korábbi tájékoztatása szerint 10-15 centiméternyi vízszintcsökkenéssel jár a tó számára a nagyhajók felhozatala a csatornán.

Címkék: balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.