Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 01. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elhízást okozhatnak a kétéves kor előtt szedett antibiotikumok

Elhízást okozhatnak a kétéves kor előtt szedett antibiotikumok

Azoknak a gyerekeknek, akik kétéves koruk előtt már kapnak széles spektrumú antibiotikumot, kismértékben megnő a kockázatuk a gyerekkori elhízás kialakulására - állítja egy új kutatás, amelynek eredményeiről aHealth Dayszámol be.

A tanulmány keretében Charles Bailey, a Philadelphia Gyermekkórház kezelőorvosa és a Pennsylvania Egyetem klinikai gyermekgyógyászati adjunktusa vezetésével közel 65 ezer, 2001-2003 között kezelt gyermek egészségügyi adatait vették szemügyre. A kutatók a csecsemőket születésüktől kezdve egészen 5 éves korukig követték nyomon, ennek keretében a súlyuk és a magasságuk változásai alapján normál súlyú, elhízott vagy túlsúlyos kategóriába osztották be őket.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a gyerekek 69 százaléka már kétéves kora előtt kapott valamilyen antibiotikumot, ezen időszak alatt átlagosan kétszer. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik négyszer vagy annál többször kaptak ilyen jellegű gyógyszereket kétéves koruk előtt, azoknak 11 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a gyerekkori elhízás kialakulására.

Ezen belül megnézték azt is, van-e valami különbség a széles és a szűk spektrumú antibiotikumok hatása között és azt találták, hogy az előbbi akár 16 százalékkal is megnövelheti az obesitas rizikóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.