Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2015. Június 04. 10:00, csütörtök | Bulvár
Forrás: Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:

Ellopták majd hamisítványokkal pótolták a kincseket Egyiptomban

Ellopták majd hamisítványokkal pótolták a kincseket Egyiptomban

Letartóztattak két kurátort egy kairói múzeumban, mivel a rájuk bízott műkincseket ellopták, majd azokat hamisítványokkal pótolták.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter bejelentése szerint az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának munkatársait akkor érték tetten, amikor a 4500 éve uralkodó Menkauré fáraó egyik szobrát és egy, a Mamlúk-dinasztia korából származó üveglámpást próbáltak helyettesíteni tökéletes másaikkal.

Damáti elrendelte a főváros Ó-Kairónak is nevezett el-Fusztát negyedében álló múzeum raktárainak azonnali leltározását, miközben a rajtakapott kurátorok kihallgatása továbbra is folyik - adta hírül honlapján az al-Vatan című napilap szerdán.

A műemlékvédelmi tárca vezetője szerint a mostani bűntett nem egyedülálló, és valószínűleg összefügg egy novemberi esettel, amelynek során az ellopott lámpásokat sikeresen értékesítették, és azok egy üzletemberhez kerültek.

A Mubarak-érának véget vető 2011-es felkelés során és az azt követő kaotikus időszakban régészeti leletek ezrei kerültek ki az észak-afrikai országból. A legtöbbször illegális ásatásokból származó műkincsek gyakran neves nemzetközi aukciósházakban kerültek árverésre, majd ismert magángyűjtőkhöz, vagy múzeumokba kerültek. Az illetékes tárca külön részleget hozott létre a leletek felkutatására és visszaszerzésére.

Időközben számos múzeumi raktárvezető bejelentette, hogy addig nem vállalnak új megbízásokat, amíg a hatóságok nem indítanak országos szintű vizsgálatot, különös tekintettel arra, hogy a gízai piramisokhoz közeli Szakkárából és Alexandriából is jelentettek hasonló módon elkövetett lopásokat.

A műemlékvédelmi minisztérium ugyanakkor egy olyan képzést indított kurátorok számára, amelynek segítségével pontosabban meg tudják állapítani a különbséget az eredeti és a hamisított műtárgyak között.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont: