Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 15. 11:42, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Elutasítja az eutanáziát a KDNP

Elutasítja az eutanáziát a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben soha nem fog ilyen jogszabályt megszavazni - jelentette ki Nagy Kálmán országgyűlési képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) július elején hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel.
A politikus kiemelte: a KDNP szerint az eutanázia az orvos és a társadalom számára egyaránt kudarc.
Véleménye szerint az eutanázia nemcsak szociális-jogi, hanem orvosetikai kérdés is. Az orvos a társadalomban "életfenntartó szerepet tölt be". Fontos, hogy az orvos ráébressze a beteget: többre értékelje az életet, mint a halált - mondta a képviselő.
Utalt arra is, hogy Magyarországon az egészségügyi törvény az eutanázia semmilyen formáját nem törvényesíti, az Alkotmánybíróság a legalizálásra vonatkozó indítványnak nem adott helyt.
Kitért arra, hogy a betegek hullámzó kedélyállapota gyakran befolyásolja döntésüket, amely akár egyik napról a másikra is változhat.
Nagy Kálmán szerint az orvostudomány napjainkban meg tudja adni azokat a lehetőségeket, amelyek az élet elfogadhatóságát biztosítják.
A kereszténydemokrata politikus megoldásnak látta a hospice mozgalom kiszélesítését, további hospice osztályok kialakítását a kórházakban. Ezeken az osztályokon szakszerű segítség nyújtható a gyógyíthatatlan, halálos betegeknek.
Nagy Kálmán idézte a néhai II. János Pál pápa szavait, miszerint "az eutanázia Isten törvényének súlyos megsértése, mert egy ember szándékos megölése, ami erkölcsileg elfogadhatatlan".
Az Országos Választási Bizottság által hitelesített népi kezdeményezés kérdése úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?
A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ha ez összegyűlik, a parlamentnek napirendjére kell vennie a kérdést.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke múlt szerdai sajtótájékoztatóján példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség.
Európában csak három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát - mondta.

Címkék: Pártok-KDNP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk