Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Október 22. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Erősödik a német ellenállás Horvátország uniós csatlakozásával szemben

Erősödik a német ellenállás Horvátország uniós csatlakozásával szemben

Erősödik az ellenállás Horvátország uniós csatlakozásával szemben a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában - írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnapi számában.

Rupert Polenz, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke szerint nem szabad engedni a tagfelvételi követelményekből csak azért, hogy a nyugat-balkáni állam az eredeti menetrend alapján csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Horvátország abban az esetben léphet be az EU-ba 2013. július 1-jén, ha az Európai Bizottság megfelelőnek ítéli a tagjelölt felkészültségét a csatlakozási folyamat állásáról szóló következő jelentésében - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus a Der Spiegelnek nyilatkozva.
Michael Roth, a szociáldemokrata frakció uniós ügyekben illetékes szóvivője szerint "politikai példát kell statuálni Horvátországgal", vagyis a Bundestagnak nem kellene ratifikálni a csatlakozási szerződést, ha Zágráb nem orvosolja a brüsszeli bizottsági elemzésekben jelzett gondokat, egyebek között az igazságszolgáltatási eljárások területén.
Norbert Lammert, a Bundestag elnöke úgy vélekedett: Románia és Bulgária csatlakozásának példája alapján hiábavaló arra számítani , hogy az EU keretein belül könnyebb megoldani a problémákat. Ugyanezt a hibát "nem szabad másodszor is elkövetni" - mondta Norbert Lammert. Hozzátette: érdemes volna az EU belső viszonyairól is évente állapotfelmérő jelentést készíteni, egy ilyen vizsgálat rávilágítana arra, hogy milyen problémákat "hurcolunk magunkkal megoldatlanul évek óta" - mondta a Bundestag elnöke.
A kereszténydemokrata politikus egy héttel korábban egy lapinterjúban kifejtette: Horvátország egyelőre nem érett a csatlakozásra, és maga az EU sem alkalmas a további bővítésre, a közösségnek ezért új tagok felvétele helyett inkább a jelenlegi tagok közötti integráció elmélyítésére kellene összpontosítania.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).