Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 22. 11:50, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

Erőss Zsoltékat eltűntnek nyilvánították

Erőss Zsoltékat eltűntnek nyilvánították

Kollár Lajos, a Kancsendzönga-expedíció vezetője továbbra sem tud kapcsolatot teremteni a csúcshódítás után eltűnt magyar hegymászókkal, Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel.

Kollár Lajos bejegyzése a Kancsendzönga-expedíció blogjában:

„Rossz napra ébredtünk! A tegnapi remények szertefoszlottak. A rádiókapcsolat megszűnt Zsolttal. Tegnap délután három óra óta nem válaszol a hívásra! Petiről tegnap reggel 8 óra óta nem tudok semmit. Zsolt szerint elindult lefelé előtte. De ez egyáltalán nem biztos!

A biztos az: Nincs rádiókapcsolat, a négyes tábor és környékének átvizsgálása után sincs nyomuk. Még egy kísérletet tettünk a koreai kollégákkal együtt (akiknek 2 sherpájuk és 2 mászójuk még a 4-es táborban van) egy szervezett, környék és a táborok átvizsgálására ma. Semmi eredmény!”

A „Magyarok a világ nyolcezresein” az alábbi közleményt fogalmazza meg:

„A 2013-as Kancsendzönga (8586 méter, Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!” Már két napja várjuk a jó hírt. Hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter jól van, és túlélte a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsának meghódítását követően a táborba való visszatérést. A világ harmadik csúcsának sikeres támadásáról még sikerült hírt adniuk Kollár Lajosnak, aki rádión tartotta velük a kapcsolatot, majd utána csend lett. Az expedíció blogjából kiderül, hogy a hangjuk igen megviselt volt.

Egy ilyen magas csúcs, mint a Kancsendzönga támadása mindig élet és halál küszöbén zajlik. A körülmények elképesztően extrémek, nehezek. Nyolcezer méter felett alig van oxigén, cserébe éjszaka mínusz 30-40 fokra is lehűl a levegő. Mire a hegymászók eljutnak csúcstámadás pillanatához, alig van már erejük. Az odáig vezető út, a sok teher, a hegy és az egyre ritkuló levegő teljesen kimeríti őket. Nehéz ilyenkor megfontolt döntést hozni, pedig az ember élete múlik rajta.

Minden hegy meghódítása kihívás, a Kancsendzönga a kihívások kihívása. A csúcs támadása előtt fel kell mérni, hogy van-e még elég erő feljutni a hőn áhított csúcsra, és onnan vissza is jönni. Az inak és az izmok sikítva tiltakoznak, a tüdő alig tudja elviselni a fájdalmas levegővételeket, az agy már régen megálljt parancsolt volna. A szív azonban visz tovább. Néha akkor is, amikor már fel kellene adni, ahogyan a magyar expedíció, Erőss Zsolt 2005-ben a K2-n 8350 méterről visszafordult. Pedig oly közel volt már. A hegyen azonban minden helyzet más, a lehetőségek napról napra, időnként akár óráról órára változnak.

A Kancsendzönga havas, kegyetlen csúcsai

Erőss Zsolt a Kancsendzönga expedíció elindulása előtti napon tartott sajtótájékoztatón nem festett valami hízelgő képet a hegyről:

– A nyolcezresek sorában a legdélebbi hegy a Kancsendzönga, ezért nyitott az Indiai-óceán felé. A viharok csillapítás nélkül érkeznek, a sok nedves levegő pedig sok hót hoz. Ritka a jó idő, ami a mászásra és a csúcstámadásra alkalmas. Az alaptábort 5500 méterre tervezzük, ami mondható átlagosnak is, de igazából elég magasan lesz. A későbbiekben legalább négy tábort kell majd építeni. A két magashegyi tábor 7000 méter felett könnyű, mozgó lesz, ezekből szervezzük és kíséreljük meg a csúcs támadását. A terep változatos és nehéz. Lesznek előtte sziklás terepek, jég- és sziklafalak. A legjobban azonban a mélyhavas lejtőktől tartok, azok a legveszélyesebbek.

Két napja nincs már hír róluk. Az utolsó előtti még az örömhír volt: sikerült meghódítani a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát. Az ünneplés helyét nem sokkal később az aggodalom vette át, mert kiderült, baj van, életveszélyben lehetnek a magyar hegymászók. Kollár Lajos, az expedíció vezetője az alaptáborban várja az első jelet, amely a sikeres visszatérést bizonyítja. Amint arról az MNO is hírt adott, tegnap az alaptáborbók két serpát indítottak el, hogy megtalálják Erőss Zsoltot és Kiss Pétert, és segítsenek nekik lejutni a hegyről.

– Hogy milyen az esélyünk? Jó esély nélkül senki sem vágna bele – mondta Erőss Zsolt a már említett sajtótájékoztatón.

Az erdélyi születésű, a nyolcezres hegycsúcsok világában már otthonosan mozgó hegymászó szavaiba kapaszkodunk. Jó eséllyel vágtak bele a Kancsendzönga meghódításába, fel is értek a csúcsra, vissza is jönnek. És akkor következhet a magyar hegymászók által még le nem igázott Annapurna és a K2.

A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára tartó expedíció magyar tagjai Kiss Péter (b) és Erőss Zsolt (b2), valamint Kollár Lajos, az expedíció vezetője (j2) és Jaroslav Dutka szlovák hegymászóval 2013. április 13-án az alaptáborban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).