Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Február 14. 13:03, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Európa legerősebb szuperszámítógépét adták át Németországban

Európa legerősebb szuperszámítógépét adták át Németországban

Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, a JuQueent helyezték üzembe csütörtökön a németországi Jülichben.

A JuQueen az első európai szuperszámítógép, amelynek teljesítménye meghaladja az 5 petaflopot. Maximális teljesítménye 5,9 petaflop, vagyis másodpercenként 5,9 billió számítási művelet elvégzésére képes. Az IBM Blue Gene/Q elnevezésű technológiáján alapuló berendezésben összesen 458 752 processzormag dolgozik.
A 28 hatalmas számítógépszekrényben (rack) elhelyezett berendezést jéghideg ioncserélt vízzel hűtik, amely csaknem 30 fokra melegedik fel, mire távozik a rendszerből. A JuQuennnek nemcsak a hűtése igen környezetbarát, hanem rendkívül energiatakarékos is, 1 watt energia felhasználásával másodpercenként 2 milliárd számítási műveletet hajt végre.
A Jülich Supercomputing Centre (JSC) új büszkesége fontos szerepet kap az Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) elnevezésű uniós programban, amely 87 európai intézet - köztük a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének - részvételével az idén kezdődik és tíz évig tart.
A németországi berendezéssel az emberi agy működését tanulmányozzák modellvizsgálatokkal. Az 1 milliárd eurós projekt az idegrendszeri betegségek gyorsabb felismeréséhez, a betegségeket kiváltó folyamatok jobb megértéséhez és az új gyógymódok kidolgozását célzó kutatások felgyorsításához járul hozzá.
(http://www.fz-juelich.de/ias/jsc/EN/Home/home_node.html)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal