Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Május 22. 09:55, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Félmilliárdos kárt okozott a Bükkben és a Zempléni-hegységben az áprilisi időjárás

Félmilliárdos kárt okozott a Bükkben és a Zempléni-hegységben az áprilisi időjárás

Végéhez közeledik a miskolci központú Északerdő Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért veszteségek felmérése.

Az áprilisi havazás és vihar mintegy félmilliárd forint kárt okozott a Bükkben és a Zempléni-hegységben közölte Zay Adorján a cég vezérigazgatója az MTI-vel hétfőn.

Az összesítések szerint több mint 100 ezer köbméter fa borult ki a hó és szél miatt, túlnyomórészt bükk, illetve a fenyők és tölgyek is megsínylették a történteket - mondta a vezérigazgató, hozzátéve: a veszteségek kilencven százaléka a Bükk-, tíz százaléka a Zempléni-hegységet érintette.

A legnagyobb pusztítást a répáshutai erdészeti igazgatóság területe szenvedte el, ott 60 ezer köbméter fa károsodott. Az összesített becsült kárérték mintegy 500 millió forint, ez tartalmazza a faanyag értékvesztését, az erdőfelújítás költségét, valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károkat is.

Zay Adorján tájékoztatása szerint, bár a közutak felszabadítása a havazás és vihar után 4-5 napon belül befejeződött, a Bükkben levő erdészeti utakon május végéig elhúzódik a munka, és csak ezután kezdődhet meg a kidőlt fatörzsek kitermelése, amennyiben a szükséges hatósági engedélyeket megkapják.

Az biztos, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra is, a turistáktól, erdőjáróktól azt kérik, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a Bükkben és a Zemplénben - mondta a vezérigazgató.

Címkék: Bükk, kár, zemplén

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során