Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 07. 12:46, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fizetős lehet a 44-es, 46-os és a 47-es főút

Fizetős lehet a 44-es, 46-os és a 47-es főút

Többféle javaslat is felmerült a közelmúltban a jelenlegi honi útdíjrendszer kibővítésére.

Akad olyan elképzelés is, miszerint egyes sztrádák mellett a főutakért is fizetni kellene a jövőben. A rendszer megváltoztatásáról több tervezet készült, és kiderült: a tárca is szorgalmazza a használatarányos útdíj magyarországi bevezetését, de a legfőbb kérdések még nem dőltek el.

A november végén felvetett elképzelések egyik szelete, hogy megszüntetnék a négynapos sztrádamatricát. Fónagy János államtitkár erre reagálva nemrégiben elmondta, a minisztérium minden évben felülvizsgálja az autópályamatrica-rendszert, de még nincs döntés. A négynapos matrica szerinte ritkaság Európában, más EU-országban a legrövidebb igazolás is egy heti úthasználati jogosultságot ad, ezért is vizsgálják a változtatás lehetőségét.

Völner Pál államtitkár ugyancsak a közelmúltban jelentette be, hogy a szaktárca szorgalmazza a használatarányos útdíj honi bevezetését. Hozzátette, a részletekről háttérmunkák folynak, összhangba kell hozni a szakmai elképzeléseket, hogy az útdíjat milyen körben, díjjal, járműtípusra, ütemezésben vezessék be. A legrosszabb lehetőség, hogy járműtípustól függetlenül a főutak és a gyorsforgalmik használatáért is fizetnie kellene minden autósnak. Békés megyében ez a döntés elviekben a 44-es, 46-os és 47-es úton közlekedőket érintené. Az Autóklub jogi bizottságának elnöke, Kovács Kázmér szerint jogos az autósok aggodalma.

Telekgerendás polgármestere azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, Telekgerendásról jelenleg a munkaképes, állással rendelkező emberek közel 80 százaléka ingázik. Békéscsabára vagy a környező településekre kénytelenek átjárni dolgozni, néhányan busszal, mások gépkocsival. A telekgerendásiak közül már most is sokan összefognak, s egy-egy autóban többen utaznak, így spórolva az üzemanyagköltségen. Az útdíj esetleges bevezetése olyan, újabb, napi kiadást jelentene, amit bizonyára sokan csak nagy nehézségek árán tudnának kigazdálkodni szerény jövedelmükből.

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára a lapnak azt mondta, szervezetük elfogadhatónak tartja a fuvarozó szakma arányos díjfizetését az úthasználatért. A külföldi fuvarozók ugyanis az útdíj befizetésével nagymértékben hozzájárulhatnak a hazai infrastruktúra fejlesztéséhez. Szlovákiában, Csehországban fél év alatt építették ki az útdíjfizetési rendszert. Ezekben az államokban azonban ezer sebből vérző struktúrát alkottak - hangsúlyozta Dittel Gábor. Ugyanakkor kiemelte, a honi fuvarozók versenyképességét megőrzendő, az állam különféle kompenzációkkal segíthetne.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.