Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 03. 12:50, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Fogyasztóvédelem: tudatos vásárlással a biztonságos karácsonyért

Fogyasztóvédelem: tudatos vásárlással a biztonságos karácsonyért

A karácsonyi ünnepek biztonságához elengedhetetlen vásárláskor a tudatos fogyasztói magatartás - hangsúlyozta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője az Okos karácsonyt kívánunk! címmel tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Fülöp Zsuzsanna elmondta, hogy a kereskedelmi forgalommal együtt a problémák száma is megnő. A karácsonyi ünnepeket megelőzően kiemelten ellenőrzik az áruházak akciós tevékenységét, illetve a szezonhoz köthető termékek, így például a fényfüzérek biztonságát - emelte ki.
Ismertetése szerint tavaly az árfeltüntetéssel volt a legtöbb probléma, amikor a pénztárnál a vevő végül nem az akciós árat fizette ki. Az országos ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagyáruházak, áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketeire, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen lesznek a kitelepüléseken, vásárokon és piacokon is.
Közlése szerint az NFH az idén is kiemelten vizsgálja a karácsonyi fényfüzérek biztonságát, illetve ellenőrzi, hogy a korábbi években betiltott veszélyes termékek ne legyenek forgalomban. Tavaly a vizsgált 17 fényfüzér-minta közül 15 esetben azt állapította meg a hatóság, hogy áramütést, égési sérülést okozhat. A mintavétel folyamatos, az idei eredményekről még karácsony előtt beszámol a fogyasztóvédelem.
Szólt arról is, hogy az NFH szúrópróbaszerűen ellenőrizte a csokoládémikulásokat, mind a 14 vizsgált termék megfelelt az élelmiszerkönyv előírásainak.
A hatóság tapasztalata szerint a megtévesztést legtöbb esetben nem a gyártók, hanem a kereskedők követik el a polcokra kihelyezett címkékkel. Sok esetben előfordult, hogy a csokoládé címkék mögött tejbevonó-masszák sorakoztak a polcon.
Élelmiszervásárláskor a minőségmegőrzési idő ellenőrzése kiemelten fontos, az árcsökkentés ugyanis gyakran arra utal, hogy közeledik a termék szavatossági idejének lejárata - mondta.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a nem biztonságos termékek - a beazonosításukhoz szükséges adatokkal együtt - megtekinthetők a hatóság honlapján.
A szóvivő kiemelte: a műszaki terméket, gyermekjátékot, ajándékot vásárlók a vásárlás helyszínét jól válasszák meg, kerüljék az alkalmi árusokat, piacokat. Ott ugyanis nem mindig lehet kipróbálni a terméket, előfordulhat, hogy nem adnak blokkot, amely az utólagos reklamációhoz, a fogyasztói jog érvényesítéséhez, a kereskedő megtalálásához elengedhetetlen.
A tájékoztatót követően az NFH laboratóriumaiban a sajtó képviselőinek bemutatták a karácsonyi fényfüzérek és a csokoládéfigurák vizsgálatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során