Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 16. 14:12, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így visszafoghatják az államadósággal kapcsolatos spekulációt

Így visszafoghatják az államadósággal kapcsolatos spekulációt

Jóváhagyta az Európai Parlament plénuma az első olyan uniós jogszabályt, amely segít az államadósságokkal kapcsolatos spekuláció visszafogásában.

Az új rendelkezés többek között megtiltja azokat a fedezetlen kötéseket, amelyek esetében az eladó meg sem győződik arról, hogy a továbbadott értékpapírok rendelkezésre állnak-e. Az új szabályozás az unió egyik válasza a nemzetközi pénzügyi válságra.

Nagy többségű szavazással jóváhagyta az Európai Parlament plénuma kedden Strasbourgban az úgynevezett rövidre eladási (short) tőzsdei ügyletek, valamint a szuverén adósságtörlesztési kockázatokra köthető származékos biztosítási csereügyletek (CDS) lebonyolítására vonatkozó uniós szabályozást. A téma EP-felelőse, a francia Pascal Canfin hangoztatta, ez az első olyan uniós jogszabály, amely segít az államadósságokkal kapcsolatos spekuláció visszafogásában. Az új rendelkezés ugyanis megtilt bizonyos CDS-kereskedési formákat, elsősorban azokat az úgynevezett fedezetlen kötéseket, amelyek esetében az eladó meg sem győződik arról, hogy a továbbadott értékpapírok rendelkezésre állnak-e.

A jogszabály előkészítésében az EU előző féléves magyar soros elnökségének is fontos szerepe volt, hiszen a tagállamok kormányai akkor állapodtak meg a szabályozás általános elveiben. Az akkor kiadott közlemény szerint cél volt az egyensúly kialakítása is a piaci túlkapási gyakorlatok korlátozása és az adósságpiaci tőkeképesség megőrzése között. Az új szabályozás az Európai Uniónak a nemzetközi pénzügyi válságra adott egyik válasza. Olyan területekről van szó, amelyek eddigi szabályozatlansága sok politikus és elemző szerint hozzájárult a piaci bizonytalanságok kialakulásához, illetve az adósságválság súlyosbodásához. Az előírások célja, hogy növekedjék az átláthatóság, és könnyebbé váljék a kockázatok felismerése az államkötvények piacán.

Növekszik az ESMA illetékessége is

A pénzügyi válság kezdete óta saját hatáskörben számos tagállam hozott már intézkedést a szóban forgó ügyletek felfüggesztésére, de az uniós szervek szerint megfelelő uniós összehangolás nélkül ezek a lépések nem eléggé hatékonyak. A most bevezetendő rendelkezéseknek köszönhetően tovább növekszik az uniós tőzsdefelügyeleti hatóság (ESMA) illetékessége is, mindenekelőtt a pénzügyi stabilitást fenyegető rendkívüli helyzetek esetén. Ez a testület is segíthet bizonyos ügyletek korlátozásában, illetve jogi nézeteltérések rendezésében, de rendkívülinek minősülő körülmények esetén még a nemzeti hatóságokat is kérheti intézkedésekre. Az új szabályozást még a tagországok kormányközi tanácsának is formálisan el kell fogadnia, de ez aligha lehet kérdéses, hiszen a két intézmény már megállapodott a tartalmáról. A hivatalos életbe lépés az EP közleménye szerint jövő ősszel várható. A keddi strasbourgi voksoláson az EP-képviselők több mint kétharmada megszavazta az új jogszabályt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.