Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Augusztus 29. 10:08, hétfő | Helyi
Forrás: hirstart.hu

Hány ponttal lehet bejutni az egyetemre?

Hány ponttal lehet bejutni az egyetemre?

Az idei évtől kevesebb pont jár a nyelvvizsgáért, a hátrányos helyzetért, a gyermeknevelésért és a versenyeken elért eredményekért a felsőoktatási felvételi során. Tavaly 362 diáknak volt maximális pontszáma. A vonalhúzás július 21

A felvételi során maximálisan 480 pont szerezhető. Az érettségit százalékokkal értékelik, ezeket számítják át a jegyekre, amelyek a bizonyítványba kerülnek. Aki ötösre vizsgázott, az lehet, hogy 80, ám az is lehet, hogy 100 százalékot ért el. A felvételi pontokat a százalékos eredményből számítják ki. Alapszakon kétféleképpen számítható ki az összpontszám: vagy a tanulmányi (azaz a 11. és a 12. év jegyei) és az érettségi eredmények összeadásával, vagy csak az érettségi felhasználásával. A felvételi során azt veszik figyelembe, amelyik magasabb, azaz előnyösebb a jelentkező számára.

Ha még a régi rendszerben, 2005 előtt maturált a jelentkező, akkor az érdemjegyeket a legmagasabb százalékon számítják át. A jeles minden esetben 100 százaléknak felel meg, a jó 79, a közepes 59, míg az elégséges 39 százalékot ér.

A tanulmányi pontoknál számít, hogy milyen lett a diák középiskolai bizonyítványa. Öt tantárgy (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, egy idegen nyelv, illetve egy választott tárgy) utolsó két év végi érdemjegyeit összeadjuk, majd megduplázzuk. Ez maximum 100 lehet. Ezután az érettségi százalékos eredményeinek az átlagát kell vennünk, amely szintén legfeljebb 100. A kettő összege adja a maximálisan elérhető 200 pontot. A másik fajta pontszámításkor, az érettségi pontok esetén a felvételhez kötelező két érettségi vizsgatárgy – közép- és emelt szintű érettségi vizsga esetén egyaránt – százalékos eredményeit egyszerűen összeadják. Így is maximum 200 pont kapható.

Az eredményeket megduplázzák (tehát már 400 pontnál tartunk), majd ehhez adódnak a többletpontok, amelyek azonban nem mehetnek 80 fölé.

Másképp számolnak a felsőfokú szakképzés és a mesterszakok esetén

A felsőfokú szakképzésre jelentkezőknél bonyolultabb a helyzet: nemcsak a tanulmányi pontokat duplázhatják meg, hanem az érettségi eredményeket is, illetve a kettő összegét is nézhetik – attól függően, melyik adja a legmagasabb értéket. Itt az intézmények nem határozták meg, hogy mely tárgyakból kell az érettségi pontot számolni, így a két legjobb jegyet veszik alapul.

A mesterszakokra felvételizőknek felvételi vizsgát kell tenniük, az egyetemek és a főiskolák szabják meg, hogy ezért hány pontot adnak. A korábbi tanulmányokat is pontokkal honorálják, illetve itt is kaphatnak szociális alapon többletpontokat a jelentkezők. Maximálisan 100 pont kapható, de hogy ez pontosan miből jön össze, arról mindig az adott intézménynél érdemes érdeklődni.

Az emelt szintű érettségiért több jár

Alapszakon a maximális 480 pont elérhető például úgy, hogy a felvételizőnek van egy felsőfokú nyelvvizsgája plusz egy emelt szintű érettségije. Persze kizárólag akkor, ha az összes érettségije 100 százalékos. A többletpontok összege legfeljebb 80 lehet, még akkor is, ha a különböző jogcímeken – például emelt szintű érettségi és több nyelvvizsga is van a jelentkező tarsolyában, plusz még hátrányos helyzetű is – járó pontok összege ezt meghaladná. 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.