Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 26. 07:34, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hárman meghaltak, mert elaludt a volánnál – Fogházra ítélték

Hárman meghaltak, mert elaludt a volánnál – Fogházra ítélték

Több ember halálát követelő közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt jogerősen 2 év 6 hónap fogházra ítélte P. G. L. román állampolgárt csütörtökön a Debreceni Törvényszék

– tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t. Dobó Dénes közölte: a férfit négy évre eltiltották a közúti járművezetéstől, és kimondták, hogy feltételes szabadságra leghamarabb büntetése felének letöltése után bocsátható.

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint P. G. L. tavaly július 21-én indult útnak Romániából az Egyesült Királyságba. Másnap érkezett meg, a buszban töltötte az éjszakát, majd London környékéről, illetve Dover mellől felvette utasait, és a kilenc személyes kisbusszal július 24-én, vasárnap hajnalban hagyta el komppal a szigetországot.

A vádlott ekkor pihent utoljára hosszabban, mintegy három és fél órát aludt a kocsiban. A bíróság megállapította: bár eredetileg volt váltósofőr, a vádlott végül kénytelen volt Londontól végig egyedül vezetni. Négyszáz kilométerenként tartott félórás, órás pihenőket. A tanúk szerint ilyenkor mindig ellenőrizte a busz műszaki állapotát is.

P. G. L. utasaival hétfő éjfélkor lépte át a magyar határt, utána már csak a magyar-román határ előtt mintegy nyolcvan kilométerrel pihent. Negyvennégy órája volt úton, amikor a 42-es úton, Mezőpeterd felől Ártánd felé haladva, hajnali fél öt előtt elaludt a volánnál, a kisbusz 90-95 kilométeres sebességgel letért az útról és fékezés nélkül egy parkoló kamionnak ütközött.

Az, hogy elaludt, csak a vádlott vallomásából derült ki, egyéb módon bizonyítani sem lehetett volna, hiszen a busz többi utasa is aludt. A baleset következtében három utasa a helyszínen meghalt, egy életveszélyes, maradandó, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlotton kívül csak egy férfinak lett könnyű a sérülése, ő valószínűleg használta a biztonsági övet. A vallomások szerint egyébként a sofőr többször szólt utasainak, hogy kössék be magukat.

Nagy Antal tanácselnök indoklásában kiemelte: a vádlott egész Európát pihenés nélkül átszelve vezetett, majd annyira elfáradt, hogy a volán mögött elaludt; a 44 óra ember feletti teljesítmény, amely azonban tragikus eredménnyel végződött.

A törvényszék végzésével a Berettyóújfalui Járásbíróság elsőfokú ítélete jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben