Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 12. 07:24, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: mti archívum

Hat településen tartanak időközi választást

Hat településen tartanak időközi választást

Hat településen rendeznek vasárnap időközi önkormányzati választást: Ágon és Vaspörben polgármestert, Veszprémben, Miskolcon, Sopronban és Hernádbűdön képviselőket választanak.


Az észak-baranyai Ágon azért kellett kiírni az időközi polgármester-választást, mert a község független polgármestere, Stollmayer Dánielné március közepén lemondott. A tisztségért egy független jelölt indul, Bischof Norbert, a község választói névjegyzékében 152-en szerepelnek.

A Zala megyei Vaspörben szintén polgármestert választanak, a voksolást azért kellett kiírni, mert Németh Noémi Judit (független) polgármester márciusban elhunyt. A posztért két független jelölt indul: Fülöp Imre Loránd jelenlegi alpolgármester és Hajmási-Baranyai Noémi. A 343 lelkes faluban 309 választásra jogosult adhatja le a voksát vasárnap.

Veszprémben a 8. számú egyéni választókerületben önkormányzati képviselőt választanak. A választás oka, hogy Ovádi Péter - aki 2010 óta dolgozik a településen önkormányzati képviselőként - lemondott posztjáról, mivel a tavaszi országgyűlési választáson mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP színeiben, a két tisztség pedig összeférhetetlen. A képviselői helyért két jelölt indul: Kovács Áron (Fidesz-KDNP) és Zelenák Adrián (LMP). A településen 3987 választópolgár adhatja le szavazatát.

Miskolcon a 12. számú egyéni választókerületben tartanak időközi választást, mert a kerület korábbi képviselője, Hubay György áprilisban lemondott, ugyanis az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP színeiben parlamenti mandátumot szerzett. A képviselői tisztségért öt jelölt indul: Molnár Zsolt (független), Fülöp József Istvánné (Magyar Munkáspárt), Nagy Ákos (Fidesz-KDNP), Erdei Sándor (1983) és Erdei Sándor (1976) független jelöltként. A választáson 6897 helybéli szavazhat.

Sopronban az 1. számú egyéni választókerületben lesz időközi választás, mert a kerület korábbi képviselője, Barcza Attila áprilisban lemondott, ugyanis az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP színeiben parlamenti mandátumot szerzett. A képviselői tisztségért négy jelölt indul: Sógor Ferenc (MSZP), Filep Márk (Fidesz-KDNP), Rétfalvi Csaba (független), Németh Ede (független). A választáson 4201 helybéli szavazhat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádbűd választópolgárai négytagú képviselő-testület tagjaira szavazhatnak, mert a testület tagjai tavasszal lemondtak, és bár a megüresedett mandátumokat a helyi választási bizottság a listán a következő négy legtöbb szavazatot kapó jelöltnek kiadta, ám ők is lemondtak. A vasárnapi időközi választáson a négy képviselői helyért nyolc független jelölt indul - közülük többen az előző választáson is indultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.