Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 12. 19:45, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Havazás - Piros figyelmeztetést adtak ki szerdára Vas és Zala megyére

Havazás - Piros figyelmeztetést adtak ki szerdára Vas és Zala megyére

Piros, vagyis a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki szerdára Vas és Zala megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható, jelentős mennyiségű hó miatt.

A várható erős hófúvás miatt a két említett megyére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést is kiadtak. Emellett Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére a havazás és az erős hófúvás miatt másodfokú, míg Somogy megyére a havazásra vonatkozóan adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében ismét kiemelte: a Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. Éjszaka újabb kiterjedt havazás kezdődik, amely szerda napközben váltakozó intenzitással folytatódik.
Nagyobb havazás főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Veszprém megye nyugati felén várható. Ezeken a területeken a friss hó vastagsága szerda éjfélig 15 és 40 centiméter között várható. A Dunántúl többi részére nagyjából maximum 15-20 centiméternyi havat becsülnek, ezen belül délkeleten várható a kisebb mennyiség.
Az éjszakai óráktól a megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért, északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat okozhat. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lehulló hó és a szélerősség függvényében szerdán a hófúvás miatt akár a piros fokozatú riasztás is érvénybe léphet a Nyugat-Dunántúl egy részén.
Mindezek mellett helyenként átmeneti jelleggel ónos, illetve fagyott eső is hullhat, főként a középső országrészben és az Északi-középhegység térségében.
A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében ugyanakkor azt is megjegyezte: "mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk