Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Január 18. 08:34, péntek | Helyi
Forrás: Nyugat.hu

Hó és vihar - áll a buszközlekedés, piros figyelmeztetés

Hó és vihar - áll a buszközlekedés, piros figyelmeztetés

Áll a buszközlekedés Vas megyében. 26 útszakasz járhatatlan a Dunántúlon. Piros figyelmeztetés van érvényben a megyére. A tél ismét legrosszabb arcát mutatja.

Nem indultak el a helyközi járatok

08:15 - Szombathelyen zavartalan a buszközlekedés, de a helyközi járatok zöme nem tudott elindulni a megyében tapasztalható hóátfúvások miatt. A Vasi Volán tájékoztatása szerint emellett az is nehezíti a helyzetet, hogy a sofőrök nem tudják megközelíteni a telephelyen a járműveket. Többek között Vépre, Csepregre, Sárvár irányába nem tudtak járatokat indítani, Vasszécseny és Szentgotthárd irányába elindultak a buszok, de ott is késésekre lehet számítani. Jelenleg 11 elakadt busz van, mentésükre már mezőgazdasági gépeket, külső vállalkozókat is bevontak. A Vasi Volán arra kéri az utasokat, hogy lehetőleg ne induljanak el ebben az időben vagy mindenképpen informálódjanak az utazás előtt.

Járhatatlan utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel dolgozott éjszaka és a hajnali órákban is az utak felszabadításán, de a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a havat az utakra. Nem lehet közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér közötti alsórendű utakon. A társaság hómarókat vezényelt át Marcaliból, Tárnokról, Vácról és Székesfehérvárról Vas megyébe, illetve szintén Pest megyéből, valamint Soltról és Kecskemétről hóekéket Győr-Moson-Sopron megyébe. A hóátfúvásokban érintett területeken jelenleg is csaknem 300 munkagép dolgozik. A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatóak. Az eddig lehullott hó mennyisége átlagosan 30-40 centiméter. A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy a hóátfúvásokban érintett térségekbe semmiképpen ne induljanak útnak!

Viharos széllökések, még 20 cm hó várható

Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Eszerint a friss hóval fedett területeken a viharos szél miatt magas hótorlaszok is kialakulhatnak. Ismét számíthatunk havazásra, péntek éjfélig a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön akár 20 centiméternyi hó is leeshet. Viharossá fokozódik a szél, a Dunántúlon és északkeleten az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések lehetnek.


14 járművet kellett kimenteni az éjjel

06:03 - Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében, ahol minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel az MTI-vel. Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat - sorolta az ügyeletes. A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.

Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt. Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.