Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Január 19. 09:53, szombat | Helyi
Forrás: Nyugat.hu

Hóhelyzet - 14-re csökkent az elzárt települések száma

Hóhelyzet - 14-re csökkent az elzárt települések száma

Hajnalban megállt a havazás, és mostanra a szél ereje is mérséklődött, de a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Már csak 14 település van elzárva, s csökkent a lezárt utak száma is.

08:15 - Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főút jelenleg is le van zárva, ezért bizonytalan a forgalom újraindítása a Vas megyei szakaszon is. Jelenleg 600 kamion várakozik a megye területén. A Vasi Volán Zrt. elindította a helyközi járatokat, de Csepreg, Peresznye, Répcevis, Meszlen, Bük, Vasszilvágy, Pecöl, Ikervár, Répcelak települések irányába nem közlekednek az autóbuszok. Celldömölkön éjfélkor feloldották a település zárását, de a kiemelt rendőri jelenlét maradt.

Több település is felszabadult. Jelenleg 14 megközelíthetetlen település van a megyében: Vasszilvágy, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Pápoc. Csökkent a lezárt útvonalak száma is.


--------------------------------------------------------------------------------

Már csak citromsárga riasztás

07:00 - Őriszentpéter, Szentgotthárd, Szombathely, Vasvár és Körmend kistérségek területén visszavonták a riasztási fokozatot, a megye többi részén egyes fokozatra, citromsárga riasztásra mérsékelték - jelezte a katasztrófavédelem.

Ma éjféltől reggel 06:00 óráig a megye tűzoltói egységei további 6 hóban elakadt személygépjárművet, és 6 úton rekedt személyt mentettek meg, akiknek elhelyezését a kemenesmagasi általános iskolában kijelölt melegedőhelyen biztosították.

Jelenleg egy beavatkozás van folyamatban, egy Bobára tartó kenyérszállító műszaki mentésén a celldömölki önkormányzati tűzoltó egységek dolgoznak.

A közútkezelő 61 gépjárművel ismét megkezdte a közutak tisztítását.

A Körmenden kijelölt kényszervárakoztató helyen várakozó mintegy 100 kamiont a 8-as főúton Rábafüzes irányába a rendőrség továbbengedte, így jelenleg 600 kamion várakozik a megye területén.

Továbbra is 18 hó miatt elzárt település van a megyében: Vasszilvágy, Acsád, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Vassurány, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Mesterháza, Vát.

Jelenleg lezárt útvonalak:

- Rábahídvég – Kisunyom
- Kám – Egervölgy
- Acsád – Vát
- Csepreg – Újkér
- Bük – Sajtoskál
- Bük – Tompaládony
- Karakó – Jánosháza
- Kemenessömjén – Vönöck
- Mersevát – Kemenesszentmárton
- Boba – Nemeskocs
- Sárvár – Szeleste
- Pápoc – Kenyeri
- Celldömölk – Vásárosmiske
- Celldömölk - Gérce
- 88-as főút Sárvár elkerülő
- Nádasd – Őrimagyarósd
- Nádasd – Daraboshegy
- Rádóckölked – Nagykölked
- Halogy – Csákánydoroszló
- 86-os főút másfél nyomon végig járható, de kizárólag rendvédelmi szerveknek, menetrend szerinti autóbuszoknak, valamint mentőknek.

Minden vonat jár
Szombat reggel minden, menetrend szerint közlekedő vonat elindult, jelentősebb fennakadások, késések nincsenek a vasútvonalakon - közölte a Mávinform. Éjszaka ugyanis több mint ezren dolgoztak a váltók és a peronok takarításán. Jelenleg a havazás által a leginkább érintett térségekben - Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében - sincsenek jelentősebb késések és fennakadások.

A hótorlaszok felszámolására speciális hóolvasztó gépek, a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. Ahol kell, ott a váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik.

Ennek ellenére a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ennek következtében egyes személyszállító vonatok menetideje hosszabb lehet. Több állomáson nagyteljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok állnak készenlétben. Továbbá ha szükséges, a motorvonatok elé nagyobb teljesítményű mozdonyokat állítanak, illetve a vonat előtt közlekedő mozdony takarítja el a szél által okozott hótorlaszokat.

A Mávinform azt tanácsolja az utasoknak, hogy hosszabb távolságokra a vasutat válasszák, de előzetesen tájékozódjanak a közlekedési körülményekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.