Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 14. 08:24, csütörtök | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Horváth Tamás gyűjtőszenvedélye az 1950-es évekbe repít mindenkit

Horváth Tamás gyűjtőszenvedélye az 1950-es évekbe repít mindenkit

Majdnem tíz méter hosszú, tíz ember kényelmesen elfér benne, van benne minibár és házimozi, s különleges fények cikáznak benne. Egyetlen van belőle az országban, a Lincoln Excalibur Horváth Tamás tulajdonában van.


Horváth Tamás múlt hónapban töltötte be a negyvenedik életévét. Celldömölkön szinte mindenki ismeri, autókkal foglalkozik, a nagy szenvedélye pedig a különleges amerikai autók gyűjtése.

– Celldömölkön születtem, s itt nőttem fel – mondja Horváth Tamás. – A gimnázium elvégzése után, 1990-ben beiratkoztam egy ausztriai szakiskolába autóvillamossági és autószerelői szakra. Ennek elvégzése után kint maradtam, öt évig Bécsben dolgoztam, ott sajátítottam el a szakmai alapokat. 1995-ben hazatértem, s itthon folytattam tovább a munkát. Chryslereket szervizelek, alkatrészek beszerzésével is foglalkozom. Mára már nevem van a szakmában, sokan külföldről is megkeresnek. Amikor megnyitottam a szervizemet, akkor kezdődött el a gyűjtőszenvedélyem is. Rajongok ugyanis a 1950-es évek végi amerikai autókért. Hogy miért éppen ezekért az autókért? Nem átlagautók, az egyediségük pedig egyszerűen lenyűgöző. Mindig megfog az az erő, ami bennük lakozik. Szavakkal nehéz leírni azt, amit érzek. Amikor egy ilyen járgányba beülök, különleges érzés fog el, s ez más autóknál nem történik meg velem.

Tamás az első autóját 2008- ban vette, egy 1961-es Chrysler Newport-ot. Az interneten bukkant rá, Németországba utazott el érte. Azóta több különleges autóra is szert tett, ám a mostani járgány egyedülálló hazánkban.

– A Lincoln Excalibur közel 10 méter hosszú, ötezer köbcentis, V8-as, nyolchengeres motor hajtja – folytatja a tulajdonos –, 340 lóerős. Amerikában épült két korábbi autóból. Californiában a Classic Limuzin cégnél készült. Lincoln Town Car alapokra építették az 1937-es Mercedes 500K népszerű sportkocsi replikájaként. Márciusban bukkantam rá, ez egy nagyon ritka példány. Varsóban találtam, egy autókölcsönző cég kocsija volt. Megláttam, megszerettem, majd megszereztem. Az első útja 900 kilométeres volt, s zökkenőmentesen hazaértem vele.

Azóta, ha felbukkan valahol a csodajárgány, csodájára járnak. A kocsiban tíz ember utazhat, van benne minibár, házimozi, s az utazást a különleges fények varázsolják még különlegesebbé.

– Az autó fő jelképe a sas, mely a külső hűtőrácson és a visszapillantó tükrökön is megtalálható – teszi hozzá Horváth Tamás. – Már magában ez is figyelemfelkeltő, s erőt sugárzó. Több különleges autóm is van, például fehér és fekete limuzinom, ezeket általában esküvőkre, leány- és legénybúcsúkra, romantikus randevúkra bérlik. Minden vonz, ami az 1950-es, 60-as évek Amerikáját jellemzi. Rengeteg régi rádióm van például, ezekre is az interneten vadászok. Azért szeretem a régi dolgokat, mert egyéniségük van, átvészelik az idő múlását is. Tamásnak a családja is osztozik a szenvedélyén. 13 éves fia karácsonyra egy saját maga által készített pedálos Moszkviccsal lepte meg édesapját, aki szerint ez volt a legszebb ajándék. Ez is jelzi, hogy fiát is érdekli ez a téma. A család pedig hétvégeken, ha teheti, akkor autóval vagy motorral vág neki a nagyvilágnak.

Horváth Tamás egy álmot is dédelget, szeretne méltó helyet találni csodás járgányainak. Autómúzeumot szeretne nyitni, az egyik sarokban egy 1950-es évekbeli vendéglátóhelyet is berendezne fekete- fehér padlóval és piros bőrbútorokkal. Itt régi rádiógyűjteményét is bemutathatná az érdeklődőknek.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét