Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Január 25. 07:35, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Horvátországban már húszra emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma

Horvátországban már húszra emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma

Horvátországban már húszra emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, szerdán két ember halt meg a vírusfertőzés miatt, mindkettő a negyvenes éveiben járt - közölte a horvát közszolgálati televízió.

A Nemzeti Influenza Referencia Központ adatai szerint december óta 17 500 influenzás beteget regisztráltak az országban.

Az intézet szerint ebben az évben a megbetegedések többségéért az influenza A vírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenleg fertőző vírus már három éve nem volt jelen Horvátországban, ezért a lakosság elveszítette ellenállóképességét vele szemben.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

A tavalyi járványszezonban összesen 64 813 influenzás beteget regisztráltak az országban, a legtöbbet Zágráb városában, és 35-en haltak bele a betegség valamelyik szövődményébe.

Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Azok, aki védőoltás mellett kapják el a betegséget, könnyebben jutnak túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.