Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. November 02. 16:35, szombat | Belföld

Huszonöt előadó áll színpadra a Nemzeti VERSeny döntőjében

Huszonöt előadó áll színpadra a Nemzeti VERSeny döntőjében

Huszonöt előadó áll színpadra a Nemzeti VERSeny döntőjében november 9-én és 10-én a Nemzeti Színházban, Budapesten.

A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a kulturális identitás erősítése. Kiemelt téma idén a rendszerváltoztatás 30. évfordulója és a közéleti költészet - olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
A zsűri tagja lesz Udvaros Dorottya és Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre versmondó művész és Szabó László kommunikációs szakember.
A versenyt három fordulóban rendezték meg. Minden nevező négy verssel jelentkezhetett a vers.hu oldalon közzétett felhívásra, amelyek közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutóknak ezután videoklip formájában kellet feldolgozniuk egy általuk választott másik verset. Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a 25 fős mezőny. A döntősök versklipjeit a YouTube közösségi videómegosztó portálon láthatják az érdeklődők.
A Nemzeti VERSenyen közel kétszázan indultak, volt közöttük 6 éven aluli és 85 éven felüli versmondó is. A versenyzők között erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci és angliai magyar versmondó egyaránt volt, közülük két erdélyi versmondónak sikerült a szuperdöntőbe jutnia.
A döntő nyilvános, közönség előtt zajlik, korlátozott számban a magyarversmondok@gmail.com címen lehet regisztrálni nézőként, díjmentesen.
November 9-én a VERSeny kísérő programjaként a nézők láthatják a Feledi Project Psyché című táncelőadását, amelyet Weöres Sándor műve ihletett, és egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. Másnap, november 10-én vasárnap a versmondások mellett a Magyar Versmondók Egyesülete átadja a Ki viszi át a Szerelmet kitüntetéseket is - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.