Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 07. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Egészségügyi panasz esetén a gyógyulás lehetőségeiről a magyarok nagyobb része beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag.

Legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás és megfázás esetén fordulnak tanácsért gyógyszerészhez. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 51 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése.

Sok múlik a gyógyszerészeken a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikai eladásánál. Az emberek egy része ugyanis nem csak orvoshoz fordul egészségügyi panaszával, hanem megkérdez gyógyszerészt is. Sőt, jó néhányan csak patikussal beszélnek a bajról és gyógyításáról. Viszonylag magas azok aránya, akik egyes panaszok esetén nem kérnek segítséget sem orvostól, sem patikustól – mondta Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Konkrét márkájú gyógyszert a válaszadók legmagasabb aránya asztmánál, diabétesznél és fejfájásnál, szénanáthánál vagy allergiánál kért. Panaszonként, illetve betegségenként változik, hogy a megkérdezettek ismert, esetleg megszokott márkájuk miatt mentek patikába vagy általában kerestek valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében. A legtöbben általában kerestek valamilyen szert influenza, torokfájás, izületi fájdalmak, reuma továbbá köhögés, magas koleszterin szint, valamint megfázás esetén.

A felmérés szerint az esetek nagyobb részében, 25-50 százalékában valamilyen konkrét márkájú gyógyszert javasolt a gyógyszerész. További 7-47 százalék az olyan beszélgetések aránya, amelyek során a patikus bizonyos terméktípust ajánlott.Gyógyszer mellett a patikusok felvetették a gyógyulás egyéb módját is, az étrend megváltoztatását, tornát vagy pihenést. Érdemes összehasonlítani a magyar mutatókat a nemzetközi helyzettel. Ha megnézzük 28 európai ország adatait, akkor nálunk az európai átlaghoz képest többen fordulnak gyógyszerészhez, hogy panaszaik kezelésére ajánljon valamit.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.