Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2013. Január 28. 11:20, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ismét magyar fiatalokat bántalmaztak Temerinben

Ismét magyar fiatalokat bántalmaztak Temerinben

Ismét bántalmaztak két magyar fiatalt Temerinben - írja hétfőn a VajdaságMa délvidéki hírportál.

Az incidens vasárnap hajnalban történt. A fiatalok egy szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük egy hat ismeretlen személyből álló csoport, amelynek tagjai - a sértettek elmondása szerint - hirtelen visszafordultak, és rájuk támadtak.
Az egyik magyar fiatalembert üvegpalackkal fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben "a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven" - írja a hírportál.
A két áldozat közül az egyik súlyosabb sérüléseket szenvedett. Ötven méterre a verés helyszínétől a huligánok újra magyarokra támadtak. Egy újabb magyar fiatal sérült meg, orrtörést szenvedett, két társa pedig könnyebb sérülésekkel megúszta a verést.
A rendőrség nyomozást indított az ügyben. Hivatalos közleményt nem adtak ki az esetről.
Temerinben az elmúlt években gyakoriak voltak a helyi magyar kisebbség elleni támadások. Egy évvel ezelőtt, 2011 karácsonyán, az éjféli mise után egy nyugdíjas magyar asszonyt, illetve a segítségre siető magyar házaspárt is bántalmazta két szerb férfi. Az incidenst megelőzően is több etnikai alapú incidens történt itt. A rendőrség emiatt megerősítette a járőrözést a város utcáin, és a megszaporodott bűncselekményekkel összefüggésben a vajdasági tartományi biztonsági tanács kihelyezett ülést tartott a városban, amelyen részt vett Ivica Dacic akkori belügyminiszter, aki most a kormány élén áll.
Tavaly októberben azonban az ottani média arról adott hírt, hogy magyarok bántalmaztak két szerb fiatalt. Ebben a városban történt 2004-ben egy nagy visszhangot keltő incidens: öt temerini magyar fiatal súlyosan bántalmazott és megalázott egy szerb férfit. A magyar fiatalokat tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. A súlyos büntetés felháborodást okozott a délvidéki magyarok körében, és megterhelte a magyar-szerb kapcsolatokat is. Az öt elítélt közül kettőt tavaly novemberben - két héttel Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök budapesti találkozója után - kiengedtek a börtönből.

Címkék: Vajdaság-Szerbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.