Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 26. 18:11, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ismét meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a Bundestag a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.

A Bundestag éles vita után 325 igen szavazattal, 253 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett fogadta el a kormány előterjesztését a járvány első hullámának elején, 2020 márciusában bevezetett kivételes szabályok meghosszabbításáról.

A javaslatot a kormánypárti frakciók támogatásával fogadta el a parlament. Az ellenzéki pártok mind elutasították és feleslegesnek minősítették a rendelkezéseket.

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül tegye meg a lakosság megvédéséhez szükséges intézkedéseket. A döntés a tartományi kormányoknak is megadja ezt a felhatalmazást.

A szövetségi parlament új döntésével a különleges felhatalmazás november végéig érvényes.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a vitában kiemelte, hogy "a járvány, sajnos, még nem ért véget", ezért biztosítani kell a jogi alapot a tartományoknak és a hatóságoknak, hogy alakíthassák a védekezés helyi szintű szabályait, például a közösségi maszkviselésről és az emberek egymás közti kapcsolatainak korlátozásáról.

A szabályozás lehetősége a védőoltással nem rendelkezők magas száma miatt változatlanul nélkülözhetetlen - emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a védekezés legfőbb célja továbbra is az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének elkerülése.

A kormány összesítése szerint szerdáig, az oltási kampány 243. napjáig 100,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 64,4 százaléka - 53 532 355 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 59,4 százaléka - 49 408 641 ember - rendelkezik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 11 561 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez majdnem 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 8324-hez képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 889 173 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 39 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 061-re emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése