Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Október 23. 13:41, vasárnap | Helyi
Forrás: VMRFK - Szombathely

Itt van az ősz, itt van újra…

Itt van az ősz, itt van újra…

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos közlekedési tanácsai az őszi időszakra

Ősszel, a megváltozott közlekedési feltételek nemcsak a gépjárműveket teszik próbára, hanem a járművezetőket is. Fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel kell részt venniük a forgalomban nem csak a kezdő, kevés gyakorlattal rendelkező vezetőknek, hanem a tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező, rutinos sofőröknek is.


Az őszi hónapok velejárója, hogy egyre gyakrabban találkoznak az autósok kisebb-nagyobb ködfoltokkal, ködös útszakaszokkal. Éppen ezért, időben fel kell készülni arra, hogy egyik napról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találhatják szembe magunkat az autósok, melyek a nyári időszakra jellemző vezetéstől lényegesen eltérő vezetési technikát igényelnek. A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban is egyaránt az előrelátásnak, óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie.

Ezen időszakban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek, melynek kapcsán a legtöbb problémát a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat és a romló látási viszonyok okozzák.
A gépkocsikat – főként egy hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. A világítás – melynek kapcsán a fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani – , a gumiabroncsok, az akkumulátor, és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elegendő. Az őszi közlekedés fontos kellékei még a jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő is egyaránt. Továbbá, figyelmet kell fordítani deresedés esetén reggel, elindulás előtt az első-és hátsó szélvédő letisztítására, lekaparására is, melynek kapcsán a sofőr könnyebben tájékozódhat.

Túlnyomó részt jellemzően a reggeli órákban, a munkába indulás időszakában nehezíti meg a járművezetők helyzetét a köd, az esetleges csapadék, és ráadásul, ez idő tájt kapcsolódik le a közvilágítás is, amely tovább korlátozza a tájékozódást. Éppen ezért, felhívjuk a figyelmet, hogy a lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési balesetek, illetőleg a nagyobb követési távolság betartásával elkerülhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és a velük együtt járó kellemetlenségek.
Sajnálatos módon, a sofőrök nem mindig elég körültekintők és a sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös útszakaszokat. Ilyen esetekben nem egyszer pánikszerűen fékeznek, kizökkentve ezzel a mögöttük közlekedőt a nyugodt vezetési ritmusából, és sok esetben vészfékezésre kényszerítik őket.

Az ilyen jellegű balesetek megelőzhetők, amennyiben a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton csökkentik a jármű sebességét. A féklámpa felvillantásával igyekezzenek figyelmeztetni a mögöttük haladókat, kerüljék a hirtelen fékezést és természetesen, ilyen esetben azonnal kapcsolják be a világítást, sűrű ködben pedig, ha van, a ködlámpát.

Fontos, hogy a reggeli órákban, munkába menet idején korábban induljanak el otthonról. Ellenkező esetben pedig a késést, ne próbálják meg a nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert könnyen tragédia lehet a vége.
Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell szürkületben és sötétedés után az úttest mellett haladó gyalogosokra, kerékpárosokra, valamint fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő személyekre.

Kerékpárosok vonatkozásában szintén kiemelendő a kerékpár jól működő világítása, a fényvisszaverő eszközök használata és a megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) megléte. Mindezek birtokában a biciklisek és a gyalogosok már a korlátozott látási viszonyok közt is jól láthatóvá válnak!

Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával még a kritikusabb őszi időszakban is minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 09. 09:40, csütörtök | Kék hírek

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a pénzügyőrök egy albán autóban

Lőfegyvereket és hangtompítókat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy albán rendszámú autóban az M5-ös autópálya hetényi pihenőhelyén.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén