Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Május 15. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Újabb cég lehet kiemelt állami vállalattá

Újabb cég lehet kiemelt állami vállalattá

Elkészült a Gyulai Húskombinát Zrt. kiemelt állami vállalattá nyilvánításához szükséges kormányrendelet, a kabinet várhatóan egy–két héten belül döntést hoz róla.

Mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Az 1868-ban alapított cég az ország legrégebbi húsipari vállalkozása, évi 12 ezer tonna feldolgozott élelmiszert állít elő, jelentős exportőr, és számos beszállító is érdekelt a működésében – írta a lap. A társaság a válság hatására csökkenő kereslet miatt 2009 óta termel veszteségesen, jelenleg a mindennapi működés finanszírozása is nehézségeket okoz.

Ruck János vezérigazgató szerint lejárt banki vagy adótartozásuk nincs, a dolgozókat rendben fizetik, de egy–két beszállítóval, gazdálkodóval szemben vannak elmaradásaik. A vezérigazgató megjegyezte: a kormányrendelet elfogadásával a kerete teremtődne meg annak, hogy később konkrét lépések történjenek a cég likviditási gondjainak orvoslására. Az esetleg tervezett lépésekről nincs információja, mint mondta, nyilván csak a kormányrendelet elfogadása után lehet tárgyalásokat kezdeni róluk.

A stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősíthető gazdálkodó szervezet fogalmát a csődtörvény tavalyi módosítása vezette be. Az a cég minősíthető ilyenné, amelynek működése nemzetbiztonsági okból indokolt, nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházást valósít meg, törvény által meghatározott országos közfeladatot lát el, illetve nagy összegű állami szerkezetátalakítási támogatásban, hitelgaranciában, kezességvállalásban vagy exporthitel-biztosításban részesült – ismerteti a Magyar Nemzet.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni