Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 03. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb tüntetés volt Jerevánban - kitört az internetháború

Újabb tüntetés volt Jerevánban - kitört az internetháború

Több százan tüntettek szombaton Jerevánban a külügyminisztérium épülete és Magyarország tiszteletbeli konzuljának irodája előtt. A mintegy háromszáz fő amiatt tiltakozott, hogy a magyar hatóságok Ramil Safarov azeri katonatisztet kiadták Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten örmény katonatársa meggyilkolásáért. A tüntetők a tiszteletbeli konzul irodájánál letépték a magyar zászlót az épület faláról, majd felgyújtották. A férfi hazaérkezése után elnöki kegyelemben részesült és előléptették.

A történtek miatt Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. Az Örményországban kormányzó Köztársaság párt alelnöke azt közölte, hogy szerdára összehívhatják az örmény parlament ülését, amelyen jóváhagyhatják a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését Magyarországgal.

Barack Obama amerikai elnök aggódik a Safarovnak adott azeri elnöki kegyelem miatt, Washington arra kéri Budapestet, magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy hazaengedi az azeri katonatisztet. Az örmény diaszpóra-minisztérium pedig közleménye arra szólítja fel a világban élő örményeket, hogy kezdjenek tüntetésekbe az adott országok magyarországi kirendeltségeinél.

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerint jogszerű volt Safarov kiadatása. A szóvívő szerint a kiadatás Azerbajdzsán és Magyarország kétoldalú ügye, amelyet a fennálló jogi kereteken belül rendeztek.

Közben internetháború bontakozott ki örmény és azeri számítógépes kalózok között - közölte a MTI. Az Armenpress hírügynökség szerint szombat késő délután az azeri elnöki hivatal és számos más azeri honlap nem működött az örmény számítógépes kalózok támadásai miatt. Mára virradóra is elérhetetlen volt több azeri hírportál, és nem lehetett megnyitni a bakui elnöki hivatal honlapját sem.

Érdemben nincs különbség a diplomáciai kapcsolatok megszakítása vagy felfüggesztése között – ezt mondta Valki László nemzetközi jogász. A szakértő szerint a két kifejezés között csak politikai jelentésében van különbség; míg a felfüggesztés enyhébb, addig a megszakítás súlyosabb kategóriát jelez.

A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait - áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében. Jelezték ugyanakkor, Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja. A közlés szerint Magyarország Safarov Azerbajdzsán részére történt átadásakor a strasbourgi európai egyezmény alapján járt el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt