Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 27. 10:34, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Játék? Vigyázat, veszélyes is lehet!

Játék? Vigyázat, veszélyes is lehet!

Amennyiben gyermekének játékot szeretne vásárolni, legyen nagyon körültekintő, vizsgálja meg annak formáját, anyagösszetételét. Ez utóbbi azért nagyon lényeges, mert előfordulhat, hogy a tetszetős játék egészségre káros anyagot tartalmaz. Biztosan nem gondolná, hogy akár egy cumi is tartalmazhat olyan anyagot, ami káros hatással lehet gyermekére. Elsősorban azokra a játékokra kell fokozottan figyelnünk, amelyeket a gyermekek szívesen vesznek a szájukba.

A játékgyártónak a gyerekek viselkedésének és szokásainak figyelembevételével kell megterveznie, majd legyártania a játékokat.

Fő szempont, hogy a játék anyagának nem szabad egészségkárosító anyagokat tartalmaznia, például nem lehet benne mérgező vegyi anyag, szájba vételkor a kémiai anyag nem oldódhat ki a nyálban, illetve a gyomorsavban akkora mennyiségben, hogy az káros legyen a csöppség egészségére, hiszen elkerülhetetlen, hogy a világgal ismerkedő gyermek mindent megfogdosson vagy bekapjon.

Mérgező ftalátok a játékszerekben, cumikban

A játékokba sajnos nem ritkán a műanyaglágyításhoz használt ftalátok kerülnek. Vizsgálatok kimutatták, hogy a PVC-ből készült játékok egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, egy ftálsav-észter elnevezésű anyag miatt, amit lágyítóként használnak. Közülük háromfélét (DEHP, DBP és BBP) már tiltólistára tett az Európai Unió. Három további ftalát-típust (DINP, DIDP és DNOP) pedig a háromévesnél fiatalabbaknak szánt játékokban tilos felhasználni.

Tipp: Amennyiben egy játék rossz, erőteljes műanyag vagy gumi szagú, lehetőleg ne vegye meg, mert nagy eséllyel olyan vegyi anyagokat tartalmazhat, ami árthat gyermekének.

A rossz minőségű játékok gyártói azonban gyakran nem tartják be a játékszabályokat. Termékeikben még ólom is előfordulhat, ami szintén súlyosan károsíthatja az egészséget. Környezetvédő szervezetek már évek óta küzdenek a ftalátok ilyen felhasználásának betiltásáért, mert vizsgálatok bizonyítják, hogy a kibocsátott ftalát vese- és májkárosító, megzavarja a hormonrendszert, és rákkeltő hatású. Kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik ftalátokkal érintkeznek, megnő az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélye. A ftalát vérvétellel kimutatható azoknak a gyerekeknek a szervezetében, akik érintkeztek a mérgező vegyi anyaggal. Magyarországon sajnálatos módon már eddig is több olyan cumit és gyerekjátékot vontak ki a forgalomból, melyekben előfordult a betiltott vegyi anyag.

Tanulságos statisztikák a játékok körében is

Az Európai Unió központi piacfelügyeleti rendszere (röviden: RAPEX), tartalmazza azokat a (nem élelmiszer jellegű termékeket érintő) közösségi jelzéseket, melyek egy-egy árucikkel kapcsolatban veszélyt állapítottak meg, s a fogyasztók egészségére és/vagy biztonságára is kihatással lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes, a Rapex-ban szereplő termék már balesetet, vagy egészségkárosodást is okozott, hanem azt, hogy annak veszélyét hordozza magában a használatuk.

A RAPEX nemrégiben publikált jelentése szerint az Unióban a 2012-es évben a legtöbb veszélyes termékről szóló értesítés (668 db – 34%) ruházati- és divattermékekkel volt kapcsolatos, második helyen a játékok (366 db – 19%), harmadik helyen az elektromos berendezések (205 db – 11%) végeztek, negyedikként a gépjárműveket (149 db – 8%), ötödik helyen a kozmetikumokat (86 – 4%) lehet említeni. A bejelentett termékek többsége (58%) Kínából (beleértve Hong-Kong-ot is) származott, és csupán 17% az EU ill. az EEA tagországokból.

A magyar kezdeményezésű, súlyosnak minősülő riasztások (294 db) csaknem 77%-át ruházati termékek, 11%-át játékok és gyermekeknek szánt termékek 10%-át villamossági termék tették ki.

A RAPEX hetente frissíti a veszélyesnek ítélt termékek listáját az interneten, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján keresztül is elérhető. A fogyasztóvédelmi hatóság honlapján folyamatosan közzéteszi a termékbiztonsági okokból a hatóság által letiltott termékek listáját, az NFH Okoskosár weboldalán a „veszélyes termékek” menüpontban is megtalálhatja.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a 2012-es eredmények szerint a leghatékonyabb a veszélyes termékek kiszűrése területén, így hatósági szempontból a játékok forgalmazásának körülményeire, a játékszerek biztonságosságára nagy figyelem összpontosul.

Tipp: A hazánkban forgalmazott, jó minőségű játékokon a CE jelzés látható, amely arról informál, hogy a termék megfelel minden játékbiztonsági szabványnak, amely az Európai Unió piacán értékesítendő gyermekjátékokra nézve kötelező.

Szülőként mire figyeljen?

Mit tehet azonban a szülő, a veszélyes termékeket tartalmazó listák böngészésén kívül? Lehetőleg megbízható helyeken érdemes beszerezni a játékokat (kerülve a vásárlás után egy héttel esetleg már elérhetetlen utcai árusokat). Az apró mütyürkékkel díszített csecsemőholmi, a nem megfelelően fékezhető gyermekbicikli vagy a könnyen darabkákra téphető gyermekszőnyeg esetében elegendő némi praktikus gondolkodás is. Ne vegyen meg mindenféle mutatós terméket, szánjon elegendő időt a vásárlásra, és alaposan nézze meg a termék jelölését, kivitelezését, valamint lehetőleg próbálja is ki, amit vesz. Így sok problémát megelőzhet.

További hasznos információk: www.nfh.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk