Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 03. 08:16, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

'Jelentős bűnözői tevékenységet' észlelt a menedékkérő magyar romák között a kanadai határőrizet

'Jelentős bűnözői tevékenységet' észlelt a menedékkérő magyar romák között a kanadai határőrizet

A kanadai határőrizetet (CBSA) aggasztja a kétes menedékkérelmet benyújtott magyar romák körében tapasztalható 'jelentős bűnözői tevékenység'.

A kanadai határőrizetet (CBSA) aggasztja a kétes menedékkérelmet benyújtott magyar romák körében tapasztalható "jelentős bűnözői tevékenység" - állította QMI (Québecor Media Inc.) kanadai médiaügynökség a hétvégén a The Canadian Immigration Report weboldalán közölt anyagában.

"A bűnügyi nyomozást folytató egységek tájékoztatása szerint az olyan személyek, akik vélhetően a roma közösségből valók és bűnözői tevékenységet folytatnak, a leggyakrabban lefölözéses vagy csekkes csalást követnek el" - idézi a QMI a kanadai szövetségi határőrizeti ügynökség jelentését.
"Lefölözésnek" azt nevezik, amikor bűnözők kártyaleolvasó készülékeken elhelyezett adatlopó szerkezetek segítségével olyan információk gyűjtenek be, amelyek alapján hamis bankkártyákat állítanak elő. A csekkhamisítók általában kisebb cégek csekkjeit lopják el és írják át, hogy aztán azokat készpénzre lehessen beváltani.
A kanadai határőrizeti szerint a csekkhamisításokról már évek óta tudnak, ám újabban előfordul, hogy a csekkeket a Magyarországra visszatért menedékkérők címére érkezett levelekből lopják ki, és a bűncselekményekhez ezeknek az embereknek a bankszámláját is felhasználják. A jelentés rámutatott, hogy a torontói rendőrség szerint "van arra utaló jel, hogy helyi bandák szerveződnek".
"Amióta Kanada 2008-ben eltörölte a vízumkötelezettséget Magyarországgal szemben, a menekültstátust kérő romák miatt ez az EU-ország a kanadai menedékkérelmek fő forrásává vált" - írta a QMI.
Tavaly Magyarországról érkezett menedékkérők több mint 4400 folyamodványt nyújtottak be, amelyek csaknem mindegyikét elutasították, mert a kanadai hatóságok szerint a kérelmezők nem az üldöztetés elől menekültek el. A CBSA jelentése ugyanakkor hangsúlyozta, hogy megállapításai nem az összes Kanadában tartózkodó romára vonatkoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).