Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Április 29. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Június közepéig kötelező marad a maszkhasználat zárt térben Olaszországban

Június közepéig kötelező marad a maszkhasználat zárt térben Olaszországban

A tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, diszkókban fenntartják a maszk kötelező használatát Olaszországban egészen június 15-ig - jelentette be Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter csütörtökön.

Speranza hangoztatta, hogy május elsejétől eltörlik az összes járványkorlátozást, egyedül egyes zárt helyeken marad kötelező a maszkviselés. A miniszter a rendelkezést az esti órákban írja alá.

A korlátozások eltörlése mindenekelőtt azt jelenti, hogy vasárnaptól már semmilyen oltási vagy védettségi igazolásra nem lesz szükség. Kivételt a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok jelentenek, melyekben december 31-ig fenntartják a az oltási kötelezettséget ellátottak, dolgozók és látogatók számára is.

Május elsejétől Olaszország "szabad lesz, de ez nem azt jelenti, hogy vége a pandémiának" - tette hozzá az egészségügyi tárca vezetője.

Május elsejétől nem kötelező többé a maszkhasználat az üzletekben, sem az eladók, sem a vásárlók számára.

Mást zárt terekben június 15-ig fenntartják az FFP2 típusú maszkok viselésének kötelezettségét, ami a városi és a hosszú távú közlekedési eszközökre vonatkozik, a mozikra, színházakra, szórakozóhelyekre, valamint zárt térben rendezett sporteseményekre. A diszkókban is fenntartják a maszkviselési kötelezettséget, de tánc közben le lehet venni.

A munkahelyeken a maszk viselése nem kötelező, de "erősen ajánlott" - tette hozzá Andrea Costa egészségügyi államtitkár. Kivételt a kórházak, egészségügyi intézetek, idősotthonok képviselnek, melyekben mindenki számára kötelező marad a maszkok viselése.

Tavaly május elején Olaszország zárlat alatt volt, ami június első hetéig tartott. Szabadtéren a maszkviselési kötelezettséget július elsejétől törölték el, zárt térben mostanáig érvényes maradt.

Egy évvel ezelőtt április 28-án mintegy négy millió beteget tartottak számon, aki 2020 februárja óta elkapta a fertőzést. Számuk mostanra túllépte a tizenhat milliót. Tavaly ilyenkor a halottak száma valamivel több mint 118 ezer volt, most megközelíti a 164 ezret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése