Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 01. 08:57, péntek | Helyi
Forrás: Vas Népe online

Kalapáccsal verte agyon: életfogytiglant kapott

Kalapáccsal verte agyon: életfogytiglant kapott

Életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Szombathelyi Törvényszék arra a kemenesmagasi férfira, aki 2011. decemberében kalapáccsal agyonverte a nejét.

A bíróság a vádhatóság álláspontját osztotta. Az ítélet nem jogerős, vádlott és védője fellebbezett.

Előre kitervelten, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta a Vas Megyei Főügyészség a kemenesmagasi B. Szabolcsot. A 38 éves férfi 2011 karácsonya előtt tíz nappal két-három kalapácsütéssel agyoncsapta alvó feleségét. A Szombathelyi Törvényszék csütörtökön tárgyalta először a tragikus végkifejletű bűnügyet, s dr. Rácz József bíró ítéletet is hozott. Eszerint a bíróság osztja a vádhatóság álláspontját: a férfi bűnös, cselekményéért életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztés jár.

A tárgyalás kezdetekor a bíró közölte, hogy a vádlott a nyilvánosság - leginkább a sajtó - teljes kizárását kérte. Ezt a bíróság elutasította. Dr. Dallos Norbert ügyész ismertette a vádiratot, majd B. Szabolcs tett vallomást. Elismerte, hogy megölte a feleségét, s részletesen elmesélte annak a szörnyű napnak az előzményeit, s magát a tettet is ecsetelte a legapróbb részletekig. Rendkívül teátrális, néhol szinte patetikus előadása a bűnösségét illetően megegyezett a korábbi vallomásaival, ám ezúttal is voltak benne olyan elemek, amelyek különböztek az előzőektől.

Az ítéleti tényállás szerint B. Szabolccsal 2011. december 15-én közölte a felesége, hogy megcsalta, el kívánja hagyni, és a 11 éves gyermeküket is magával viszi. A vádlott kérlelte a nejét, hogy változtasson a szándékán, de hiába. Ezért elhatározta, hogy miután majd elalszik, megöli. Éjjel egy óra körül kiment a garázsba, magához vett egy kalapácsot. A hálószobában a franciaágyon fekvő asszony homlokának bal oldalára és bal oldali halántékára 2-3 közepes, illetve közepesnél nagyobb erejű ütést mért. A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a nő életének megmentésére orvosi ellátás esetén sem lett volna remény. Ezt a tárgyaláson jelen lévő igazságügyi orvos szakértő megerősítette. B. Szabolcs a halott asszonyt lemosta, átöltöztette, kivitte a garázsba, nejlonfóliába tekerte és a kocsijának csomagtartójába rejtette azért, hogy elszállítsa. Aztán visszament a hálószobába, a falat, az ágyat megtisztította, s hozzálátott a vérfoltos ruhaneműk elégetésének. Később lezuhanyozott, a hálószobát bezárta, majd elindult a kocsival Celldömölkre. Ott egy tóba dobta a felesége mobilját. Vonattal utazott Szombathelyre, ahol tapétavágót, kesztyűt, szemeteszsákokat, fóliát, fűrészlapokat vásárolt. Mindezekre a holttest eltüntetése érdekében volt szüksége. El akarta ásni az asszonyt, s még az is megfordult a fejében, hogy földarabolja. Minderre azért nem került sor, mert a rendőrség december 16-án a saját házában elfogta.

B. Szabolcsról az igazságügyi pszichológus és pszichiátriai szakértők azt mondták, nem elmebeteg, kényszeres zavara van, (irtózik bármit is megérinteni, rendszerint kesztyűt használ), ám ez nem tekinthető kóros elmeállapotnak. A vádlott tudatában van e bajának, de a visszaszorítására tett kísérletek nála agresszív indulatkitöréseket generálnak.

A Szombathelyi Törvényszék ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője részben megalapozatlanság, illetve téves ténymegállapítás miatt fellebbezett. A verdikt így nem jogerős.

B. Szabolcs a tárgyaláson a bíróság által eddig nem ismert orvosi papírt adott be a felesége abortuszáról. Mint mondta, ezt az asszony előle eltitkolta, bár ő sejtette. Rendkívül megviselte ez az eset, mert megbocsáthatatlan bűnnek tartja a magzat megölését. Azt pedig, hogy a hitvese el akarja hagyni, nem tudta volna elviselni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország