Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Kedvezően hatott a szántóföldi kultúrákra a napokban hullott csapadék

Kedvezően hatott a szántóföldi kultúrákra a napokban hullott csapadék

Kedvezően hatott a napokban hullott csapadék a kukorica- és napraforgóvetésre, és némileg segíthet a közepes és hosszú fejlődési idejű búzák növekedésén

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) osztályelnöke az MTI érdeklődésére. Petőházi Tamás elmondta, hogy országosan átlagban 50-80 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Az elmúlt pár napban helyenként esett, de ezek intenzív esőzések voltak, a növényeknek viszont 15-25 milliméteres csendes, áztató eső lenne kedvező.

A kultúrák közül a legrosszabb állapotban a repce van, annál visszafordíthatatlan károk keletkeztek - tette hozzá.

Szél István, a NAK Csongrád megyei elnöke közölte, hogy az általa képviselt területen az elmúlt napokban nagyon eltérő mértékű csapadék hullott több lépcsőben. A kalászosokban jelentős változást nem eredményezett, az aszály miatt komoly terméskieséssel kell számolni ezekben a kultúrákban. A tavaszi vetésű növényeknél még lehet a tavalyihoz hasonló, kielégítő terméshozam, a közelmúltban lehullott csapadék még talán időben érkezett.

Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke szintén azt emelte ki, hogy az elmúlt napokban a megye területén szinte mindenhol mértek kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot, azonban továbbra is hiányzik a talaj felső rétegét feltöltő 30-40 milliméter egyszeri csapadék. Az őszi gabonák közül az árpa előrébb jár a fejlődésben, ezért az aszály kisebb mértékben érinti. A káposztarepce a tavaszi csapadékra nagyon érzékeny, itt jelentős kiesésre kell számítani.

Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a repcénél és a gabonáknál legalább 30-40 százalékos terméskiesés várható. Az aszály miatt akár egy-két héttel is előbb kezdődhet idén az aratás. A kukorica, napraforgó hiányosan kel, a hűvösebb idő miatt a fejlődésük elmarad a szokásostól, így ezeknél a növényeknél szintén nem várható jó termés.

A megyei elnökök közlése alapján a gombabetegségek a csapadék hatására nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint korábban, ezért a körzetekben fokozott növényvédelmi intézkedések szükségesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.