Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 28. 08:31, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Később alszanak el, kevesebbet játszanak friss levegőn a mai gyerekek

Később alszanak el, kevesebbet játszanak friss levegőn a mai gyerekek

Átlagosan 40 perccel később mennek este lefeküdni és két órával kevesebbet játszanak a szabadban a mai csemeték, mint nagyszüleik gyermekkorukban - erre jutott a brit alváskutató központ legutóbbi felmérése alapján.

Ezer nagyszülőt kérdeztek meg saját hajdani és 7-14 életév közötti unokái életmódjáról. A nagyszülők 20 százaléka legalább 3 órát játszott a szabadban egy átlagos tanítási napon, 28 százalékuk szerint viszont unokáik fél órát sem hancúroznak friss levegőn hétköznap. 24 százalékot - emlékei szerint - este 7 és fél 8 között ágyba parancsoltak, a mai gyerekek 20 százaléka fél 9 és 9 között tér nyugovóra. Míg nagyszüleik 54 százaléka olvasott lefekvés előtt, az unokáknak még az egyharmada sem teszi ezt. 58 százalékuk elalvás előtt tévét néz.
A vacsora is későbbre tolódott. A nagyszülőknek még a 70 százaléka evett este hat előtt aznap utoljára, unokáik 38 százaléka követi a korai étkezés példáját, 51 százalék 6 és fél 8 között vacsorázik.
A nagyszülők kétharmadának volt külön szobája gyerekkorában, unokáik 75 százalékának van. A 75 százalékból 63 százaléknak saját tévéje is van a gyerekszobában.
A modern életvitel, a későbbi vacsora és alváskezdet, a jóval kevesebb idő a szabad levegőn és a tévézés károsítja a gyerekek alvásának minőségét - ismertette az alváskutató központ összegzését a The Daily Telegraph című brit lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.