Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két fajta dollárkötvényt dob piacra a magyar állam

Két fajta dollárkötvényt dob piacra a magyar állam

Öt- és tízéves dollárkötvényekkel lép a piacra Magyarország - értesült a Napi Gazdaság kötvénypiaci forrásból. Előbbi papír esetében a hasonló futamidejű amerikai kötvény felett 345 bázispontos felárat fizetünk, míg tíz évre a felár 355 bázispont. A fentiek alapján a tízéves amerikai kötvény 1,96 százalékos hozama mellett 5,5 százalék körüli hozam mellett ad el papírokat Magyarország.

A kibocsátandó mennyiségről és a benyújtott ajánlatok összegéről egyelőre nincs információ. Az ötéves amerikai papírok 0,84 százalékon forognak jelenleg, vagyis a magyar dollárkötvény hozama 4,3 százalék körül alakulhat.

Közben az Államadósság Kezelő Központ mandátumot adott a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátás Magyarország részére történő megszervezésére. A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor – áll az ÁKK közleményében.

Eközben Pleschinger Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta a Reutersnak, hogy a kibocsátásra sor kerülhet 'akár ma, vagy két héten belül, vagy egy hónapon belül is', akkor, amikor az adósságkezelő és a kibocsátást szervező bankok a leginkább alkalmasnak tartják az időzítést - ezt a portfolio.hu írta.

A piacok számítottak a kötvénykibocsátásra, az elmúlt néhány hétben az Egyesült Államokban és Európában tartott magyar befektetői roadshow után. A piacon legalább 2 milliárd dollár értékű, 5-10 éves futamidejű kötvénykibocsátást várnak, 5,25-5,5 százalék közötti hozamszint mellett.A bejelentés nem volt meglepő, hiszen múlt héten ért véget a magyar delegáció amerikai–londoni–müncheni körútja, mely során valószínűsíthetően a kötvénykibocsátást készítették elő. A forint erősödött a hírre, de az Equilor elemzői szerint a lépést már nagyrészt beárazta a piac.

Az ÁKK által decemberben közzétett, ez évre vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelyet 4-4,5 milliárd eurós devizakibocsátással, illetve a lakossági eurókötvény (PEMÁK) 400 millió eurós és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől kapott további 400 millió eurós forrásbevonással kíván finanszírozni.

Az ÁKK azonban január közepén jelezte, hogy új sorozatot indít a PEMÁK lakossági eurókötvényből, mivel az értékesítés már elérte az 1 milliárd eurót. Az adósságkezelő akkor hangsúlyozta, hogy a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk