Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 29. 07:01, csütörtök | Életmód
Forrás: OrintPress

Kevesebbet füstölnek a dohányosok

Kevesebbet füstölnek a dohányosok

A hír nem friss, hogy az új törvény szerint szinte minden zárt terű intézményben tiltott a dohányzás Magyarországon.

Minden éremnek több oldala van, az elmúlt néhány hónapban ez a törvénykezés is megosztotta a véleményeket. Január óta kétségkívül kellemesebb levegő várja a közintézmények látogatóit, és azóta könnyebben indulnak el a nemdohányzók is szórakozni.

Vasárnap lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Április 1-től már bünteti is a hatóság, amennyiben valamely vendéglátóipari egységben, illetve annak bejáratától számított öt méteren belül dohányzik valaki. Tilos továbbá cigarettázni a közintézmények, játszóterek, boltok, munkahelyek bejáratánál. Aki tiltott helyen rágyújt, akár 50 ezer forintot is fizethet.

Egészségügyi szempontból jó hír, hogy a törvény hatására kevesebbet füstölnek a dohányosok, van, aki le is szokott a dohányzásról. Az intézmények, pláne a vendéglátó-helyiségek közelében élők már kevésbé elégedettek, a dohányzók füstje – és sok esetben zaja, szemetelése – ezután őket és a járókelőket közelebbről érinti. Ugyanakkor több baráti társaság, amelyekben túlnyomórészt dohányoznak, meggondolja, hogy inkább magánházakban gyűlnek össze beszélgetni, szórakozni. Ez a probléma a jó idő jöttével megoldódni látszik, tekintve, hogy amely szórakozóhely csak megteheti, hamarosan szabadtéri területeket nyit meg a dohányzók kedvére.

Hazánk lakosságának számottevő része valamilyen módon dohányzik, így őket első kézből érintette a január elejétől hatályba lépő, a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának egyes szabályairól szóló törvény módosítása. A korábbi rendelkezésben már korlátozták a füstölgést több közforgalmú helyen is, például oktatási intézményekben, vonatokon, játszóterek környékén. Azonban az új törvény érvénybe lépésével szinte minden zárt terű intézményben – beleértve a kocsmákat, kávéházakat is – tiltott a dohányfüst. Az új törvény paragrafusai között dr. Folcz József, a gyulai önkormányzat jogásza segített eligazodni.

A törvény szerint, 2012. január 1. napjától nem szabad dohányozni közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen, közterületnek minősülő zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben, továbbá a játszóterek, tömegközlekedési eszközök megállóinak 5 méteres távolságán belül. Nem jelölhető ki dohányzóhely közforgalmú intézmények, munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközökön. Ezen kívül nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási intézményben, gyermekvédelmi intézményben, egészségügyi szolgáltatónál.

Kijelölhető zárt légterű dohányzóhely a büntetés-végrehajtási intézményekben, a pszichiátriai intézetekben, valamint olyan munkavállalók részére, ahol a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a külön jogszabályban meghatározott korrigált effektív hőmérséklet a 24 °C-ot meghaladja. A rendelkezések betartását az egészségügyi államigazgatási szerv ellenőrzi, és azok megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki elsősorban az intézmény részére. Bírság megfizetésére az a közforgalmú intézmény köteles, amely a dohányzásra vonatkozó tilalmakat, korlátozásokat nem tartatja be. A szerv eltekinthet a bírság kiszabásától, ha a hivatásszerűen ott dolgozó személy, a szabálysértőt a dohányzás befejezésére, vagy – annak eredménytelensége esetén – távozásra szólította fel.

A törvény megsértése esetén kiróható egészségvédelmi bírság összege, magánszemély esetén 20 000–50 000 Ft-ig terjed. A dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem vagy nem megfelelő teljesítése, vagy ellenőrzési kötelezettség elmulasztása esetén a felelős személyt 100 000–250 000 Ft-ig büntetik. Az intézmény, szervezet, üzemeltető tekintetében ez 1 000 000–2 500 000 Ft. Az eljáró hatóság a helyszínen a törvénysértőt maximum 30 000 Ft-ig terjedő bírsággal sújthatja – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot dr. Folcz József.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.