Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Augusztus 09. 08:06, csütörtök | Helyi
Forrás: Vas Népe online

Kistérség: Fölavatták a Tóth Zoltán-szobrot

Kistérség: Fölavatták a Tóth Zoltán-szobrot

Jánosháza - A Tóth Zoltán-szobor fölavatásához és a névadóünnepséghez kapcsolódott a Tóth Zoltán-emléktorna, volt öregfiúk-mérkőzés is. A jeles alkalomból elismeréseket adtak át.

A tavasszal átadott helytörténeti múzeum állandó kiállításán fontos szerepet játszik Jánosháza sportélete: innen is tudhatjuk, hogy a Jánosházi Football Clubot 1908-ban hozták létre. A helyi futball-történetben természetesen kiemelt helyet kap Tóth Zoltán, a múzeumi ismertető szerint a település híres szülötte, aki az itt töltött labdarúgó évek után a szombathelyi Haladás VSE meghatározó játékosá vált, és a magyar válogatott tagja is lett. A múzeumi tárlókban sok más mellett látható (mint a jánosházi sportkör letétje) a Tóth Zoltán 60. születésnapjára készített 1998-as arany emlékérem, valamint a labdarúgó portréja.

A múltja megismerésére, hagyományaira sokat adó önkormányzat és a sportkör tehát a maga eszközeivel eddig is sokat tett azért, hogy Tóth Zoltán emléke ne halványuljon el az újabb generációk körében.
Most pedig már a jánosházi sportpálya is Tóth Zoltán nevét viseli: a neves sportoló szoborportréját a szintén Jánosházáról elszármazott szobrászművész, Illés Erika formázta meg. Az ünnepségen a jánosházi sportkör nevében Marton Ferenc elnök köszöntötte a vendégeket, beszédet mondott Keresztes István polgármester. A szobrot V. Németh Zsolt államtitkár avatta föl, a leleplezésében pedig nem kisebb sportemberek vettek részt, mint Nyilasi Tibor, Halmosi Zoltán, Szarka Zoltán és Simon Ferenc. A szobrot Bodorkós Imre katolikus plébános szentelte meg.
Az ünnepséghez kapcsolódva rendezték meg a Tóth Zoltán-emléktornát, valamint kitüntetéseket adtak át. A Jánosháza sportjáért elismerést Pintér István, a '77-es megyei II. helyezett jánosházi csapat kapitánya vehette át, a sportkör által alapított, Tóth Zoltánról elnevezett utánpótlás-díjat Zubor Dominik kapta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.