Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 11. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Koltay Gergely: „a zene papjai vagyunk”

Koltay Gergely: „a zene papjai vagyunk”

A Kormorán alapító tagja sohasem akart zenész lenni, művészi karrierjét festőként vagy grafikusként képzelte el. Szülei hatására mégis a színház és a zenélés felé fordult. Koltay Gergely a gyerekszínészkedést és a klasszikus zenei tanulmányokat követően találta ki a folk rock zenei stílust. Az új progresszív műfaj elsőként ötvözte a népzenét és a rockzenét. Az együttes 37 éve zenél, jelenleg szimfonikus zenekarokkal közösen rögzít egy albumot. A Rádió Orient műsorában Koltay hitvallásról, magyarságról és a szeretet fontosságáról beszélt.

Koltay Gergely zenész nagyon nehéz korban született, szülei nem voltak túl gazdagok. Ennek ellenére édesanyja és édesapja hatására nem érezte a kedvezőtlen körülményeket. A Rádió Orient vendége kiemelte, szüleitől mérhetetlen szeretetet és tudást, tisztességes polgári neveltetést kapott. „Ezt próbálom én is átadni a gyermekeimnek. A mai világban minden megváltozott. Ma az a legfontosabb, hogy legyen családunk. A család szentsége a legtöbb, amit kaphatunk a Jóisten adományaként” – hangsúlyozta.

A Kormorán zenekar alapítójának művészi karrierje a színházban indult. A Vígszínház gyerekszínészei közé raccsolása miatt került be. Koltay itt találkozhatott a nagy színészgeneráció tagjaival. A Vígszínház után a művész a 25. Színházba került, majd Kecskeméten karmester lett. „Soha nem akartam zenész lenni, a jövőmet festőként vagy grafikusként képzeltem el. Szüleim azonban a festők életét furcsának tartották, a zenész pálya felé terelgettek. Ennek ellenére a képzőművész hajlam a mai napig bennem van” – emelte ki a Rádió Orient műsorában a zenész.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a világ híres zenekarait megelőzve találta ki a folk rocknak elnevezett zenei stílust. „A népzene szeretete, a Zeneakadémián tanult klasszikus zene, a színházi ambíció és a 60-as évek híres együtteseinek hatását gyúrtam egybe – így született meg a sajátos zenei világ. Kivittük a népzenét a rockzene színpadára, elektronikusan szólaltattuk meg a stílust. Ehhez sajátos szövegi világot kellett kitalálni. A dalszövegek megfogták a közönséget, meggyújtották lelküket. Az egyetemista és főiskolás réteg a vállára vette az új progresszív stílust” – beszélt a kezdetekről a zenész.

Nem tudni melyik dalból lesz sláger. Mindig a legújabb a legjobb – jelentette ki Koltay. A vendég elmondta, az együttes közel 37 éve zenél, a 170. albumnál tart. Jelenleg az Angyalok énekei c. albumon dolgoznak, amelyben közös zenélésre kérték fel a MÁV és a Magyar Rádió szimfonikus zenekarait. „Izgalmas zenei vállalkozás lett belőle” – emelte ki. Az alkotói folyamattal kapcsolatban hozzátette, a lemezeket mindig egy gondolatra fűzi fel.

„Hivatásunk magyarnak lenni. Az a dolgunk, hogy összetartsuk a magyarul beszélő, gondolkodó embereket” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége. Koltay kiemelte, az összefogásra azért van szükség, mert egyre kevesebben vagyunk. „Meg kell tartani magunkat” – jelentette ki. A magyarság megőrzésével kapcsolatban a zenész a nyelv fontosságára is kitért. „Az anyanyelv a legmélyebb gondolatainkat fejezi ki, benne van a lélek. Ez a lélek minden szavunkban, a költészetünkben, nagy íróink és költőink műveiben szerepel – mindenhol megszólal” – emelte ki.

„Az én ajzószerem a koponyámban van” – utalt a változó világra és az egyre inkább káros szenvedélyekbe kapaszkodó emberekre a vendég. Koltay elmondta, az életben a szeretet a legfontosabb. „Élem a saját kis világomat, mely a dalaimban is megjelenik. Sokan érzik ugyanezt, azonban nem képesek megfogalmazni. A dalokkal nekik szeretnék kapaszkodót nyújtani” – emelte ki művészi hitvallását a Kormorán alapítója.

„A zene papjai vagyunk – ez a belső indíttatásunk” – hangsúlyozta a vendég. A zenész elmondta, a közönség szerint, aki meghallgatja dalaikat, az a maga módján megtisztul. „A templomi misére is mindenki a hétköznapi problémáival érkezik, a szertartás alatt mégis elfelejtik a gondokat és megtisztulnak” – vont párhuzamot Koltay Gergely.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.