Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 01. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közel tíz éves rekordot döntött a beruházások növekedése

Közel tíz éves rekordot döntött a beruházások növekedése

2004 óta nem látott mértékben, 9,8 százalékkal növekedett a beruházások mértéke az idei év harmadik negyedévében. A magyar gazdaság tartós, egészséges szerkezetű növekedését vetíti előre, hogy a rendkívüli bővüléshez a nemzetgazdasági ágak döntő többsége hozzájárult. Összesen tizenöt nemzetgazdasági ágazatban volt magasabb a beruházások mértéke az előző év harmadik negyedévéhez képest.

Az építési beruházások nagysága 9,5, míg a gép- és berendezés-beruházásoké több mint 10 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A nemzetgazdasági beruházásokban közel egyharmados arányt képviselő feldolgozóipari beruházásoknál már az előző negyedévben megfordulni látszódott a csökkenő tendencia, a harmadik negyedév pedig meghozta az áttörést: nagymértékű, 13,6 százalékos emelkedést mutatott az ágazat. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás és az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok, valamint az élelmiszeripar beruházása is kiemelkedő volt.

A beruházások több mint 90 százalékkal emelkedtek a víz- és hulladékgazdálkodás területén a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként. A gépbeszerzések és tárolók építésének következtében dinamikusan, 36,3 százalékkal nőttek a beruházások a mezőgazdaságban. A kereskedelem, gépjárműjavítás területén a bővülés több mint 21 százalékos volt, ezen belül a legnagyobb mértékű emelkedés a kiskereskedelemben volt tapasztalható.

A beruházások negyedéves alapon is növekedést mutattak, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,3 százalékkal emelkedett mértékük. A beruházások kiugró bővülése, a magyar gazdaság harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedése, a várakozásokon felüli ipari és építőipari adatok, továbbá a rekordot döntő foglalkoztatottság eredményeként Magyarország stabil, kiegyensúlyozott növekedési pályára állhat. A kedvező adatok megerősítik a Kormány prognózisát, amely szerint az idén a GDP bővülése elérheti, illetve kedvező esetben meg is haladhatja az 1%-ot, és növeli annak az esélyét, hogy 2014-ben a növekedés a Kormány által prognosztizált 2%-os mértéknél is magasabb lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: