Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 03. 14:35, hétfő | Külföld
Forrás: MTI | Fotó: pap/afp

Külföldi sajtó Magyarországról - Orosz és lengyel lap az azeri kiadatásról

Külföldi sajtó Magyarországról - Orosz és lengyel lap az azeri kiadatásról

Nagyon komoly okok vezethettek Ramil Safarov azeri tiszt kiadatásához - vélekedett hétfői kommentárjában a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap.

A Safarov szabadságának ára címmel megjelent írás szerzője úgy vélte: igen jelentős okok állhatnak annak hátterében, hogy a magyar hatóságok ilyen lépésre szánták el magukat, nem számolva a hazai ellenzék, valamint a Nyugat élesen negatív reagálásával és a nemzetközi szinten hatékonyan lobbizó, a viág számos országában élő örmény diaszpóra valószínűsíthető ellenállásával.
Az azeri katonatiszt kegyelemben részesítését és szabadon engedését úgy az újság úgy értékelte: "Ilham Aliyev azeri államfő azt jelezte, hogy nincs szüksége senkire, és azt demonstrálta, hogy egyes kérdésekben kész a nemzetközi közösségre tekintet nélkül cselekedni".
"Azerbajdzsán vezetésének, - amely az ellenzék aktivizálódása miatt kezdi kissé kényelmetlenül érezni magát - a jövő évi választások előtt nem rossz adu került a kezébe a lakosság nacionalista szellemiségű részével való játszmában"- írta a kommentátor.
www.ng.ru/cis/2012-09-03/1_safarov.html

A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap hétfői száma szerint Magyarországnak az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt problémái lehetnek az elsősorban az Egyesült Államokban és Franciaországban befolyásos nemzetközi örmény lobbival.
A lengyel lap Sztepán Grigoriján volt diplomatát, a jereváni Globalizációs és Fejlődési Központ vezetőjét is megszólaltatta, aki szerint "Magyarország hatalmas hibát követett el", mert "formálisan joga volt a kiadatáshoz", de nem volt előrelátó a döntés következményeinek ügyében.
http://www.rp.pl/artykul/102661,929739-Zabojca--ale-dla-Azerow-bohater.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.