Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Június 05. 15:10, kedd | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Kullancsinvázió Vas megyében - Aktívak a vérszívók

Kullancsinvázió Vas megyében - Aktívak a vérszívók

Idén márciusban kezdődött a kullancsszezon hazánkban. Vas megye a kiemelten fertőzött területek közé tartozik. A kullancsok főként a hazai lombos erdőkben és füves-bokros területeken élnek, ám előfordulnak a városi parkokban, kertekben

A március végétől a június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. Magyarországon a kullancsok aktivitásának két csúcspontját figyelték meg a szakemberek. A tavaszi szezon után, a második kisebb csúcs szeptemberben jelentkezik. Magyarországon jellemzően a középhegységi lombhullató erdőkben fordulnak elő. Így a legérintettebb területek elsősorban az ország nyugati része, Zala és Vas megye, az Északi-középhegység, valamint a Dunántúli dombság.

A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül egyet vírus, a többit baktériumok, paraziták okozzák. Leggyakoribb a Lyme-kór, évente több mint ezer beteget regisztrálnak. Második helyen az agyvelőgyulladás áll, évi 60-70 megbetegedéssel. A kullancs-encephalitis az egyetlen, kullancs által közvetített betegség, amely ellen létezik védőoltás. A védőoltást ideális még a tél vége felé kérni, de bármely évszakban be lehet adatni. 2011-ben 230 ezer ampullányi oltóanyagot értékesítettek patikákban, de mivel egy páciens beoltásához három ampulla kell fél, ezért a fenti szám a teljes lakosságra vonatkozóan kevésnek számít.

2011-ben 230 ezer ampulla oltóanyagot adtak ki a patikák

Dr. Legli Veronika, szombathelyi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának megyei vezetője elmondta, hogy ilyenkor már nem szeretnek oltani, a védőoltást legjobb februárban kérni. A védőoltás három részből áll. A szokásos oltási menetrend: egy hónap alatt két alapoltást, egy év múlva egy emlékeztető oltást, majd ötévenként még egy emlékeztető oltást szükséges adni. A háziorvos felhívta arra a figyelmet, hogy akinek már van alapoltottsága, ne felejtse el beadatni magának ötévente az emlékeztető oltást.

A szakemberek azt ajánlják, ha valaki a természetbe készül kirándulni, használja a drogériákban, illetve patikákban kapható kullancsriasztó szereket, a turisták számára pedig azt javasolják, a kijelölt útvonalakról ne térjenek le, ne vágjanak át sűrű aljnövényzetű területeken. Otthon mindenki tartson kullancsvizitet, ha pedig valaki bőrében kullancsot talál, azt speciális csipesszel vagy kullancski-emelő kanállal azonnal el kell távolítani.

A szúnyogok távol tartására alkalmas készítmények, a szúnyogri-asztó szerek, valamint szúnyog- és kullancsriasztó szerek csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyével forgalmazhatók. A jelenleg engedélyezett riasztószerek között azonban egyetlen karkötő formájú termék sem szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt